D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 03.08.2016.. Saopštenje povodom hapšenja Graovac Mladena

Juče na Svetog Iliju u selu Smiljčiću kod Benkovca hrvatska policija je uhapsila Srbina Graovac Mladena (52), odakle je odveden u policijsku stanicu u Zadru, a odatle istog dana prepraćen je u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje mu je nakon saslušanja odredilo jednomjesečni pritvor pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u toku devedesetih prošlog vijeka na području Sjeverne Dalmacije.

Prema kazivanju Mladenovih rođaka juče ujutro su u njegovu kuću došla dva policijska inspektora i pozvali ga da pođe sa njima u Zadar na informativni razgovor. U toku dana  Mladenovog rođaka koi se trenutno nalazi u Smilčiću nazvao je jedan od inspektora i saopštio mu da Mladena  voze u  ŽDO Split  gdje će biti saslušan, nakon čega će se odlučiti o eventualnom istražnom zatvoru.

Na DORH-ovom spisku osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31.03.2013. godine među 1.577 imena nije se nalazilo ime Graovac Mladena, što ga je i ohrabrilo da odlazi u Hrvatsku.

Porodica se još juče obratila Veritasu i obavijestili nas o Mladenovom hapšenju, ali su nas zamolili da ne idemo u javnost jer  su vjerovali da će ga pustiti.

Mladen je sa svojom porodicom živio u selu Smiljčiću do akcije “Oluja” kada je sa porodicom i ostalim Krajišnicima krenuo u egzodus i nastanio se u Srbiji. Njegovi roditelji, Marko i Pera, vratili su se u rodni Smiljčić, s tim da je Marko umro 2007., a  Pera  2009. godine. Mladen je  poslije “Oluje”  prvi put u svoje selo otišao majci na sahranu. Do hapšenja zavičaj je posjetio 7 – 8 puta i nije imao problema sa policijom. U   Srbiji mu živi  supruga i devetnaestogodišnja kći. Zaposlen je kao vozač u firmi “Knez petrol” iz Batajnice, pa je  često  putovao van Srbije, a najviše u Rumuniju, Bugarsku, Kosovo i Hrvatsku.

Mladen i njegov brat Jovica Graovac  zajedno su otišli u Smiljčić 25. jula o.g. Jovica se vratio 31. jula u Srbiju, a Mladen je ostao da proslavi Ilindan sa prijateljima u obližnjem Kašićima, sa kojima je trebao da se vrati u Srbiju.

Mladen posjeduje državljanstvo i Srbije i Hrvatske. U toku rata bio je angažovan u nekim teritorijalnim jedinicama u Smiljčiću i okolini.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 159 Srba, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 03.08.2016.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.