D.I.C. Veritas

Vesti, 19. 05. 2014., Kapetan čeka slobodu

Federalni sud Australije naknadno će saopštiti odluku da li će prihvatiti poslednju žalbu advokata Dragana Vasiljkovića i pustiti ga na slobodu. Ovim je u Melburnu završen dvodnevni pretres po još jednoj Vasiljkovićevoj žalbi, u višegodišnjem nastojanju da ospori odluku australijskih vlasti iz 2006. da ga izruče Hrvatskoj. Od hapšenja, januara 2006. pa do danas, Kapetan Dragan proveo je u zatvoru većinu tog vremena.

U poslednjoj žalbi koju je sudsko veće Federalnog suda u Melburnu razmatralo ove nedelje, njegovi advokati zahtevali su oslobađanje, ističući da je australijska vlada propustila da na hrvatski zahtev za izručenje postupi “onoliko brzo koliko je praktično osnovano”.

Kao posledica takve prakse, izneo je Draganov advokat Ričard Noulz, nema više pravnog osnova da se on drži i dalje u zatvoru. Nil Vilijams, koji zastupa australijsku vladu, kazao je sudu da, čak i ako donese odluku u Vasiljkovićevu korist, nadležni vladin ministar nema ovlašćenja da naredi njegovo puštanje. Ali, Noulz ističe da, iako ministar nema takvo ovlašćenje, Federalni sud ima.

Vilijams je odbacio argumente Vasiljkovićevog pravnika, uključujući i da je vlada propustila da u razumnom vremenskom roku postupi po ekstradicionom zahtevu.

Dva dana ove nedelje bila su posvećena presudi sudije Federalnog suda Dženifer Dejvis, koja je u novembru prošle godine zaključila da je Vasiljkoviću uskraćena poštena procedura. Obe strane žalile su se na presudu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.