D.I.C. Veritas

Vesti, 22.01.218, 25 godina od zločina u Maslenici

Danas se navršava tačno 25 godina od zločina u Maslenici kada je hrvatska vojska napala Ravne Kotare koji su bili pod direktnom zaštitom UNPROFOR i proterala najmanje 10.000 Srba sa vekovnih ognjišta.

U “blic krig” akciji hrvatske oružane snage su nekoliko dana uspele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima ubijeno je 348 Srba, ali za ovaj zločin koji se odigrao na zaštićenoj zoni UN, do danas niko nije odgovarao ni u Hagu, ni pred hrvatskim pravosudnim organima.

Crna statistika

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Kašiću je živelo ukupno 765 ljudi, od čega 757 srpske nacionalnosti. U Smokoviću su od 1.029 meštana 96 procenata bili Srbi, a u Islamu Grčkom od 1.139 žitelja, čak 87 odsto su bili Srbi.

-Dvadeset godina kasnije, prema popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 2011. godine, u Kašiću je živelo 63 ljudi, u Smokoviću 110, a u Islamu Grčkom 150, i to bez oznake nacionalne pripadnosti – ističe Štrbac.

Direktor “Veritasa”, Sava Štrbac ističe da je akcija sprovedena u maniru operacija “spaljena zemlja”.

- U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski. Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom sv. Georgija koja je osveštana 1675, a u njoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica. Ista sudbina je zadesila i  crkave Svetog Georgija osveštan iz 1567. u Smokoviću i Svetog Ilije iz 1872, u Kašiću – ističe Štrbac i podseća da je tada poginulo 348 srpskih vojnika i civila, među kojima i 35 žena i troje dece starosti do 12 godina.

Štrbac ističe da su Srbi tada bežali glavom bez obzira, a da je u tim zbegovima umrlo još 165 osoba, mahom staraca.

Govoreći o počinjenim zločinima u ovoj akciji, Štrbac ističe da se jedan od težih odigrao.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije na Ravne Kotare, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a.

- Tada su pripadnici hrvatske specijalne policije “Alfe”, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca, među kojima i dvadesetšestogodišnju bolničarku Dušanku Gaćeša. Ovaj masakr počinili su pripadnici V voda iz sastava “Alfe”, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora – navodi Štrbac i dodaje da su operaciju “Maslenica” su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

- Sve je urađeno uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana. Inače, u vreme ove agresije načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je kosovski Albanac, a do 1991. oficir JNA, Agim Čeku, od čijih granata je, usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila.

Štrbac kaže da su od jedne takve granate ubijene izbeglice iz Zadra: Milenko Gagić (46) i njegova djeca Milan (7) i Milena (5), dok mu je supruga Branka (34) zadobila teške telesne povrede. ž

- Granata ih je zatekla na spavanju u iznajmljenoj kući u selu Buković kod Benkovca – ističe Štrbac.

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.