D.I.C. Veritas

Zločin u Gruborima: krvavi trag hrvatske Specijalne policije (ATJ Lucko) [Video]

Sa Youtube kanala Operacija Oluja prenosimo odlomak videa koji je snimila TV ekipa TV UN 25/26. 8. 1995. godine koja se zatekla na mestu prikrivanja hrvatskih zločina nad šestoro Srba iz Grubora.

Snimak slične sadržine, takođe odlomak snimka TV UN, prikazala je i agencija AP u okviru svoje ponude vesti. Snimak možete pogledati ovde. Izbor video dokumenata o hrvatskom zločinu nad srpskim civilima u Gruborima, tokom tzv. Operacije „Oluja“ možete videti na kanalu DIC Veritas na Youtube-u.

 

U akciji “čiscenja” u selu Grubori Specijalna policija (tocnije pripadnici ATJ Lucko) je navodno pobila 5 staraca, a zaseok zapalila. Sluzbena verzija glasila je da je doslo do okrsaja s “četnickim skupinama” u kojem su civili slucajno stradali no to nije uspjelo objasniti prerezani grkljan zrtve ili metke pored zrtve ubijene u pidzami u krevetu.

Željko Sačić, zamjenik zapovjednika Specijalne policije, zlocin je navodno zataškao trazeci da se žrtve prikazu kao kolateralne zrtve Operacije Oluja koja je zavrsila 20 dana ranije. Istraga nije provedena, a zrtve su pokopane skupa s dokazima.

Planove prikrivanja zlocina poremetila je UNTV ekipa koja se nasla u selu zbog sastanka zakazanog 25. kolovoza 1995 i snimila scenu zlocina. Krajem 2009. zbog zlocina su pritvoreni pripadnici specijalne policije i osumnjiceni prikrivač Zeljko Saćić.

Kanal Operacija Oluja na Youtube:  https://www.youtube.com/user/OperacijaOluja

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.