D.I.C. Veritas

27.03.2014., РТС, Обрадовић: Не верујем у хрватске доказе

 Хрватска тврди да није било рата и сукоба две стране, него да је све време постојала једна геноцидна кампања уперена према Хрватима, каже шеф српског правног тима у прцесу у Хагу по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид Саша Обрадовић. Докази хрватке стране не би били прихваћени у судовима ни у Србији ни у Хрватској, истиче Обрадовић.

 

Обрадовић у интервјуу за РТС после почетка друге рунде спора у Хагу, подсећа да се многи у Србији сећају какве су биле деведесете и како су Срби страдали у акцијама етничког чишћења у Хрватској.

Шеф српског правног тима истиче да хрватска страна у прилог свом тужбеном захтеву пружа доказе који ни у Србији ни у Хрватској не би могли да буду прихваћени од стране суда.

“Ја не могу да верујем у такве доказе, а ако друга страна верује, како тврди, онда је то једна демонизација свега што се дешавало у том рату, пре свега српске стране”, истиче Обрадовић.

Коментарисао је и излагање члана српског правног тима Вејна Џордаша који је тврдио да пресуде Хашког трибунала у вези са Хрватском заправо иду у прилог српској страни.

“Оно што смо слушали од хрватске стране је да пресуде Трибунала у потпуности подржавају хрватски тужбени захтев. То међутим није тачно”, истиче Обрадовић.

Објашњава да их је Џордаш данас анализирао на “једном нивоу какав хрватски правни тим није досегао протеклих недеља”.

Обрадовић истиче да није било удруженог злочиначког подухвата који би се могао односити на геноцид.

“Милан Мартић је ослобођен за истребљење као можда најтежи облик кривичног дела злочина против човечности. То је оно што је Вејн Џордаш данас истицао”, каже Обрадовић.

Наводи да се једини удружени злочиначки подухват који је до сада утврђен у погледу Хрватске односи на просилно прмештање становништва из Крајине.

“Постоје и други предмети пред Трибуналом, али хајде да видимо како ће се они окончати”, каже Обрадовић.

Највљује да ће сутра бити настављено побијање правних аргумената Хрватске у погледу тужбеног захтева и каже да ће српски тим у току послеподнева појачати противтужбени захтев и коначно изнети оно што се зове диспозитив тужбеног захтева.

“Тражићемо да њихов тужбени захтев буде најпре одбачен, у смислу да Србија не може да одговара за дела из 1991. године када није ни постојала као независна држава. Алтернативно да буде одбијен зато што није подржан чињеницама и правом”, каже Обрадовић.

“А онда ћемо тражити да Хрватска буде осуђена за геноцид извршен током операције Олуја, да плати репарације Србима из Крајине који су те злочине трпели и да се престане са прославом операције Олуја као једног криминалног чина”, закључује Обрадовић.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.