D.I.C. Veritas

Balkaninsight.com, 24.10.2018, Srpski policajac „video kamion sa telima” blizu mesta ubistava

Bivši pripadnik policijskih snaga bosanskih Srba izjavio je pred sudom u Beogradu da je u selu Kravice, gde su 1995. godine masakrirani Bošnjaci iz Srebrenice, video kamion natovaren leševima.

Bivši policajac Siniša Renovica izjavio je u sredu pred Višim sudom u Beogradu da je u julu 1995. godine na oko kilometar udaljenosti od hangara pored kojeg je prošao, a u kome je počinjen masakar u Kravicama, video kamion natovaren leševima i dodao da ne može da kaže ko su bile žrtve.

„Video sam tela ljudi … Obišao sam ga (kamion) i otišao u pravcu Bratunca”, naglasio je Renovica.

Na pitanje sudije koje je doba dana bilo, Renovica nije bio siguran. Takođe nije dao ni jedan konkretan datum.

Renovica, koji je u to vreme bio komandanta policijske jedinice, kazao je da je kasnije putem medija čuo da je u Kravicama došlo do incidenta kada su neki bošnjački zatvorenici navodno napali srpskog stražara.

Takođe je rekao da je u blizini bilo borbi i da je nakon prolaska pored hangara u kojem su ubijeni bošnjački zarobljenici čuo „zviždanje metaka”.

Neki od optuženih na suđenju su izjavili da su uhapšeni u Srbiji i prisilno regrutovani, dovedeni u centar za obuku na planini Jahorina u Bosni i Hercegovini i da su bili izloženi verbalnom i fizičkom zlostavljanju.

Renovica je rekao da ne zna ništa o ovim navodima. „Ja nemam takva saznanja”, rekao je on.

Ubistva u skladištu u Kravici bila su jedan u nizu masakara koje su počinile snage bosanskih Srba nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kada je ubijeno najmanje oko 7.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka.

Osmorica bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS optuženi su da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Kravice 14 jula 1995. godine.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić optuženi su da su organizovali, ali i učestvovali u streljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica.

Tužilaštvo Srbije optužilo ih je 2015. godine, ali je suđenje počelo tek u februaru 2017. godine, jer je odlagano više puta.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.