D.I.C. Veritas

Blic, 12.12.2017, Tompson sa ministrima odao poštu Praljku

Komemoraciji ratnom zločincu u Zagrebu prisustvovao i državni vrh

Komemoracija ratnom zločincu Slobodanu Praljku juče je u Zagrebu bila najmanje generalski zbor pošto su se u dvorani Lisinski okupili i aktuelni i bivši državnici, haški osuđenici ali i osvedočene proustaše i srbomrsci

Predsednik “Veritasa” Savo. Štrbac ističe da se na komemoraciji, nažalost, nije dogodilo ništa neobično.

- Hrvatski državnici iz godine u godinu slave ratne zločince kao najveće heroje, a jedina novina je da su sad pokušali da se sakriju iza generalskog zbora. Na taj način ispada da je komemoraciju organizovalo udruženje gradana, a ne državna institucija iako su se na njoj našli i aktuelni ministri. Za njih je Praljak general kao što je, recimo, i Branimir Glavaš kome se već dva-tri puta sudi u Zagrebu za zločine na osječkim Srbima – objašnjava Štrbac.poput Marka Perkovića Tompsona.

Zapravo, za sve njih pravosnažno osuđeni ratni zločinac je “heroj” i “ljudina od čoveka”. To su svojim prisustvom potvrdili i ratnohuškaši i ekstremisti pristigli autobusima iz svih delova Hrvatske, ali i vrh na čelu sa ministrom branitelja Tomom Medvedom i ministrom odbrane Damirom Krstičevićem Osim sadašnjih ministara na komemoraciji su se pojavili i neki od ministara iz bivših vlada, poput Ivana Penića, Zdravka Tomca i Pere Kovačevića. Uz njih u „Lisinski“ je došao i Vladimir Šeks, jedan od osnivača HDZ-a, a  i nezvanično jedan od savetnika premijera Andreja Plenkovića.

Komemoracija je počela čitanjem Gundulićeve „Himne slobodi“, a nastavljena čitanjem Praljkove biografije. Zločinac koji je u Hagu osuđen za svoja ratna zlodela opisan je kao “čovek koji je verovao u pravdu”. a dvoranu je naconalističkim nabojem ispunio govor Miroslava Tuđmana, sina prvog predsednika Hrvatske Franje

Njegov zadnji čin nije bio teatralni gest niti kukavički čin niti potez očajnika. Njegova poruka je jasna: Slobodan Praljak nije bio ratni zločinac s prezirom odbacujem vašu presudu – rekao je Miroslav Tuđman.

Kako je istakao, suđenje Praljku i preostalih šest hercegovačkih generala je „školski primer kako se ne vodi suđenje“,iako su isti ti Hrvati ranije presude donete drugim stranama u ratu nazivali „pravednim“.

– Ljudima poput Praljka niko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije hteo da živi kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda – rekao je Tuđman, koji je u nekoliko navrata poručio da je presuda bila nepravedna a suđenje „izrežirano“,što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom publike u kojoj se nalazio i državni vrh Hrvatske.

Predsednik “Veritasa” Savo. Štrbac ističe da se na komemoraciji, nažalost, nije dogodilo ništa neobično.

- Hrvatski državnici iz godine u godinu slave ratne zločince kao najveće heroje, a jedina novina je da su sad pokušali da se sakriju iza generalskog zbora. Na taj način ispada da je komemoraciju organizovalo udruženje gradana, a ne državna institucija iako su se na njoj našli i aktuelni ministri. Za njih je Praljak general kao što je, recimo, i Branimir Glavaš kome se već dva-tri puta sudi u Zagrebu za zločine na osječkim Srbima – objašnjava Štrbac.

Hrvatska književnica Vedrana Rudan u autobiografskom tekstu dan pre komemoracije Praljka tačno je znala šta će se zbivati u dvorani “Lisinski” i nije prezala da stvari nazove pravim imenom.

- Sutra će moj glavni grad postati koncentracijski logor za sve nas Hrvate i Hrvatice koji se stide. Država je nekakvim strašnim spodobama platila autobuse da bi ko zna iz kojih divljistana stigli u Zagreb. Naravno da će tamo biti i Zagrepčana i Zagrepčanki, nemojmo se zavaravati U Hrvatskoj nisu samo “Rvatine” problem Sve će im biti plaćeno. Ja ću im to platiti. I parkirališta i najam dvorane Lisinski koja će sutra galopom ući u fašističku istoriju Hrvatske. Pevat će se u dvorani i izvan nje u slavu zločina i zločinaca i zločinca. Svi će tamo biti za novo klanje spremni, ako Bog i Hrvati to budu od njih tražili – napisala je, izmedu ostalog, Rudan

YIHR: MORALNO POSRNUtE HRVATSKE

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske (YJHR) bila je juče možda i jedini glas razuma u Hrvatskoj pošto su njeni predstavnici na Trgu Francuske u Zagrebu organizovali paljenje sveća za sve žrtve ratnog zločinca Slobodana Praljka i još petorice hrvatskih ratnih zločinaca.

– I opozicija i vlast u Hrvatskoj na čelu sa premijerom i predsednicom solidarisali su se sa ratnim zločincem, pritom niko nije ni spomenuo žrtve, a kamoli im se izvinio. To je izzetno loša poruka i pokazuje moralno posrnuće cele Hrvatske – ističe za „Blic“ Nikola Puharić, koordinator programa pomirenja u YIHR-u.

Marko TAŠKOVIĆ

 

Blic, 12. decembar 2017, štampano izdanje

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.