D.I.C. Veritas

Danas. FoNet, 20.06.2018, Godišnjica napada na Miljevce

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ podsetio je danas da je Hrvatska vojska 21. juna 1992. godine napala položaje srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou kod Drniša u Dalmaciji i ubila 40 teritorijalaca, od kojih su većina masakrirani nakon predaje

Umesto da tela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti naređuju srpskim zarobljenicima, pod pretnjom smrću, da ih bacaju u krašku jamu namenjenu za glomazno smeće.

Radiostanica Split je, u maniru krajnjeg cinizma, višekratno emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim pogrdama, ukazao je Veritas.

Od 17. jula do 1. septembra te godine, hrvatska strana je preko Unprofora predala 21 telo koje je bilo nepokopano ili pokopano van jame i kosti izvađene uz pomoć speleologa, spakovane u 20 vreća izmešanih sa kostima životinjskog porekla, što je uveliko otežavalo identifikaciju.

Od delova kostiju i delova tela na srpskoj strani je sastavljeno 40 leševa, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gde se i danas nalaze.

Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je, u septembru 2014, osudio dvojicu pripadnika Hrvatske vojske, Antu Babca (1965) na tri godine i osam meseci i Mišu Jakovljevića (1971) na tri godine zatvora zbog ubistva ratnog zarobljenika Miroslava Subotića (1935).

Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom, naveo je Veritas.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.