D.I.C. Veritas

DIC Veritas, Srbski svetionik, 04.11.2016. Promocija knjige Save Štrbca Hronika prognanih Krajišnika 4 na Sajmu knjiga [Video]

Tim intenret portala Srbski svetionik srbskisvetionik.org.rs u svojij redovnoj hronici sajamskih događanja na 61. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu snimio je tok promocije knjige Save Štrbaca „Hronika prognanih Krajišnika 4 – Zapisi iz izgnaničkog doma od jula 2015. do septembra 2016. godine“, u subotu, 20. oktobra 2016. godine.

O knjizi su govorili: dr Čedomir Antić, mr Mira Jovanović, Đurđica Popović i autor Savo Štrbac. Tekstove iz knjige čitala je Korana Štrbac.

Snimak srbskisvetionik.org.rs

Prenosimo i utiske ekipe Srbskog svetionika sa promocije Štrbčeve „Hronike prognanih Krajišnika 4“, a ceo tekst o 61. sajmu knjiga možete pročitati na njihovom sajtu:

31. октобар 2016.

Извештај са 61. београдског сајма књига 30.10.2016

Књига је писани запис, документ, сведочење о догађајима и временима која су иза нас. Много пута смо се до сада сусрели са крилатицом “Ако нешто није записано, као да се није ни догодило”.

Овако започиње страница једног нашег портала.

Овогодишњи 61. сајам књига сам посетио бар 4 пута. Долазио сам највише из разлога што ми је колега био одсутан, отишао далеко да се венча са својом драгом на посебном месту.

Тако сам уместо њега водио акцију прикупљања књига да се опреми библиотека у метохијском селу Осојане, општина Исток. Тамо сам сретао доста познатих људи, а често сам навраћао на штандове пријатеља са којима имам сличне погледе на свет око себе. Добије тако човек разне идеје.

Што се понуде књига тиче, нисам одушевљен, јер истини за вољу доминирају петпарачке приче, преко две трећине. Остало је литература за децу, техничке књиге, али има и неких историјских штива која су одрађена вансеријски.

ПРОМОЦИЈА САВИНЕ КЊИГЕ

Претпоследњег дана сајма Саво Штрбац, директор Веритаса добио је прилику у сали “Васко Попа” да презентује своју тек објављену књигу “Хроника прогнаних Крајишника 4”. Иако сам пре десетак дана већ био на београдској премијери у градској библиотеци, није било згорег још једном доћи. Била је то прилика да подржим млађе говорнике, али и да видимо неке старе знанце које сам имао прилике летос упознати у Херцеговини.

Дошао сам уствари да снимим материјал на видео камеру, како би то публиковали на интернет, јер ако остане све између четири зида, истина неће имати снагу коју треба да има. А нама је то потребно, да ослободимо иситину и лансирамо у свет.

Промоцију је отворила ћерка аутора, Корана Штрбац, читајући текст из књиге о Тањи у црном капуту, односно преписку злочинца из сплитске Лоре и жртвиног сина Душана Марића.

На њу се надовезала “дјевојчица из колоне” Ђурђица Поповић, чија је исповест мало кога оставила равнодушним када је лансирана на интернет прошле године, преко нашег портала, иако је она своју причу написала и објавила пре седам година. Она је имала само речи хвале за г. Штрбца.

Како неки говорници нису били у могућности да дођу, то је прилику добила Мира Јовановић, бањалучка Србкиња, која већ деценијама живи у Швајцарској, али завичај не заборавља, па често и долази.

Она је такође говорила о Сави Штрбцу и његовом доприносу у борби за истину и правду. О томе да се приче из његових књига морају урезати у памћење сваком Србину, са циљем да се не заборави.

Поред женског дела, обратио се и Чедомир Антић, доктор историје, али и велики пријатељ Штрбца. Антић је описао Штрбца у једној реченици – институција. Тачније објаснио је да институције не чине зидови, односно зграде, већ људи.

На самом крају обратио се аутор, рекавши, како и он има трему. Споменио је једну важну ствар у својој књизи, а то је писмо генерала ВРС, Ратка Младића, које је лично њему упућено, где сам Младић већ види себе као осуђеника. Захвалио се присутнима, као и својим домаћинима из Чикага, Беча… поздравио је сестру Јована Рашковића, која је донације од својих књига даривала Веритасу.

Позвао је све присутне на коктел.

srbskisvetionik.org.rs

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.