D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07. 08. 2023, Дани туге и сјећања: Помен Крајишницима погинулим у хрватском ракетирању на Петровачкој цести [Фото]

У мјесту Јањила на Петровачкој цести служен је парастос и положени вијенци код спомен-крста, гдје је хрватска авијација прије 28 година током војно-полицијске акције Олуја бомбардовала српску избјегличку колону.

Према подацима Веритаса прилком бомбардовања хрватска авијација на лицу мјеста убила је десеторо људи, међу којима је четворо дјеце, дјевојка од 20 година, а неколико десетина Срба је тешко рањено, након чега је двоје је подлегло.

Парастос српски страдалницима је поред спомен-обиљежја и будућег комплекса са капелом у Јањили код магистралног пута Босански Петровац-Кључ служио архимандрит Варнава Дамјановић уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије бихаћко-петровачке.

Одавање почасти убијеним у Погрому Олуја организовао је Документационо-информационог центра Веритас, чији је директор Саво Штрбац био међу онима који су присуствовали парастосу, преноси Срна.

Невино страдалим Крајишницима на Петровачкој цести почаст су одале бројне делегације међу којима и општина Дринић и Босански Петровац, Борачке организације Републике Српске и других општина, делегација Документационо-информационог центра Веритас, ратни ветерани из Рибника, али и бројни Личани.

За бомбардовање на Петровачкој цести, као и дан касније, у Сводни код Новог Града, нико није осуђен.

 

Фотографије: ДИЦ Веритас

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.