D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 21. jul

1991.

* Odlukom Predsjedništva SFRJ kao vrhovnog komandanta, prve jedinice JNA počele su dislokaciju iz Slovenije.

* Predsjenidk Hrvatske Franjo Tuđman posjetio je Istočnu Slavoniju u pratnji zamjenika ministra unutrašnjih poslova Slavka Degoricija  i predsjednika Hrvatskog kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju Vladimira Šeksa.

1992.

* Lord Piter Karington, predsjedavajući Mirovne konferencije o Jugoslaviji, prilikom jednodnevne posjete Beogradu, vodio je odvojene razgovore sa predsjednikom SRJ Dobricom Ćosićem i predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem., a zatim predstavnicima DEPOS-a i krajinskih vlasti. Predesjednik RSK se saglasio sa specijalnim statusom Krajine u okviru RH, dok je ponuda o organizovanju međunarodne konferencije o Kosovu bila odbijena  u svim razgovorima.

* Vojni sud u Osijeku osudio Vojislava Šešelja na četiri i pol godine zatvora, a Milana Paroškog na četiri, jer su na mitingu u selu Jagodnjak raspirivali međunacionalnu mržnju.

1995.

* Predsjendik RSK Milan Martić, “zbog blokade u funkcionisanju izvršnih vlasti RSK, čime se ugrožavaju vitalne funkcije države i dovodi u pitanje njen opstanak”, naložio je smenjenoj vladi Borislava Mikelića da od 24. jula počne sa stalnim zasjedanjem u Kninu.

 

Veritas. info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.