D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 30. jun

1989.

* U Zagrebu, na međunarodnom zagrebačkom velesajmu, u dvorani “Kumrovec”, na prvoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a, predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman podnio je uvodno izlaganje, a Odbor je dao javno saopštenje “O pravu na suverenitet i samoodređenje i osobnu odgovornost”, te uputio zahtijev za vraćanje spomenika banu Jelačiću na glavni zagrebački trg (Trg Republike).

1991.

*  Ustavni predsjednik SFRJ Stipe Mesić donio odluku da Štab Vrhovne komande JNA odmah obustavi svoje vojne operacije u Sloveniji.

* U Ljubljani savezni premijer Ante Marković i predsjednik slovenačke vlade Lojze Peterle dogovorili povlačenje JNA u kasarne od 1. jula.

* Akcijom hrvatske policije i pripadnika ZNG u Virovitici je u svojoj kući uhapšen Branko Šakotić, jer je tu navodno vršena distribucija oružja Srbima po virovitičkom kraju. Ubrzo su se pred Šakotićevom kućom pojavili potpukovnik Alija Agić i major Branko Štrbac, koji su zahtijevali puštanje Šakotića ali su i oni uhapšeni. Na vijest o hapšenjima,  Komanda virovitičkoga garnizona poslala je šezdesetak vojnika JNA pred Šakotićevu kuću. Dolazak vojnika JNA potaknuo je okupljanje većeg broja građana hrvatske nacionalnosti ispred Šakotićeve kuće. Građani su opkolili vojnike JNA i situacija je bila na rubu otvorenog sukoba. Ipak došlo je do smirivanja situacije, vojnici JNA povukli su se u kasarne, a trojica oficira JNA  su uhapšena i sprovedena u PU Bjelovar, nakon čega su prebačeni  u Zagreb, gdje su bili optuženi za naoružavanje civilnog stanovništva na području Virovitice, i određena im je kazna  zatvora, tokom kasnijih ratnih zbivanja oficiri su razmijenjeni za dvojicu pripadnika „Virovitičke skupine“ Franju Kovača i Vladu Šabarića koji su se nalazili u vojnom zatvoru u Beogradu.

* Uporedo sa hapšenjem Šakotića policija i ZNG-e proveli su nekoliko istovremenih akcija, te priveli veći broj Srbe kod kojih je navodno pronađeno oružje porijeklom  iz JNA i na taj način provela zastrašivanje srpskog stanovništva na području opštine Virovitica.

 

1992.

* Vojno tužilaštvo u Osijeku podiglo optužnicu protiv 27 Srba, na čelu sa predsjednikom RSK Goranom Hadžićem, zbog pokušaja otcjepljenja dijela hrvatske teritorije.

* SB UN-a, u Njujorku usvojio Rezoluciju 762, kojom se od Vlade Hrvatske traži da osvojeni prostor u “ružičastim zonama” vrati pod kontrolu UNPROFOR-a. Hrvatska je osuđena zbog ofanzive na Krajinu 21. juna i bombardovanje Knina, a kao moguća mjera neispunjavanja zahtijeva iz ove Rezolucije najavljeno je u uvođenje sankcija.

1993.

* SB UN jednoglasno je odlučio da produži mandat mirovnim snagama UN u Hrvatskoj za još tri mjeseca, ali uz rezervu da se u roku od mjesec dana odluka ponovo razmotri.

1994.

*Ambasador SAD u Hrvatskoj, Piter Galbrajt, je povodom sve češćih prijetnji hrvatskog političkog i vojnog vrha da će silom krenuti u osvajanje teritorija pod kontrolom Srba iz Krajine, izdao saopštenje u kome je rečeno da su “SAD opomenule Hrvatsku da bi se mogla suočiti sa strašnim vojnim porazom ukoliko bi prekršila primirje i pokušala da silom povrati teritorije”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.