D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. oktobar

1990.

* Objavljen je projekat konfederalnog modela jugoslovenske zajednice, koji su predsjedništva Republike Hrvatske i Republike Slovenije 3. oktobra dostavile Predsjedništvu SFRJ.

1991.

* Na prijedlog SSNO-a, a bez održavanja sjednice, u konsultacijama članova Predsjedništva SFRJ, Predsjedništvo SFRJ donelo je Naredbu o određivanju teritorija na kojima postupaju vojni sudovi Prvog stepena.

* General-potpukovnik Nikola Uzelac, komandant Banjalučkog korpusa, obišao je jedinice JNA i Teritorijalne odbrane SAO Zapadne Slavonije na prvoj liniji fronta prema Pakracu. Kolona vozila u kojoj je bio general Uzelac napadnuta je vatrom iz pješadijskog naoružanja, na jednom usponu između sela Bijela Stijena i Donji Čaglić. Ovaj podmukli napad uspiješno su odbili vojnici obezbjeđenja.

* Radio Crne Gore je javio da su jedinice JNA zaposjele aerodrom Ćilipi, oko 20 km južno od Dubrovnika i nastavile napredovanje prema Cavtatu.

* EZ je zaprijetila trgovačkom blokadom Jugoslavije, ako zaraćene strane nastave ignorisati mirovni sporazum iz Haga.

* Pitomci AŠC Zadar  JNA Sinđić Goran (1972) i Vlaškalić Jovan (1972)  poginuli su od aviobombe u krugu kasarne. Aviobombu  je izbacio MIG 21 JNA, kojim je upravljao pilot Rudolf Perešin, koji je 25.10.1991.  prebjegao sa MIG-om 21 u Klagenfurt (Austrija).

1992.

* Služba Ratne mornarice za informisanje VJ saopštila je u Herceg Novom da će jedinice Ratne mornarice i Podgoričkog korpusa VJ izvršiti predislokaciju ljudstva i materijalnih sredstava sa i oko Prevlake, shodno Ženevskom dogovoru o demilitarizaciji tog prostora i odluci predsjednika SRJ.

* SB UN u Njujorku Rezolucijom 780 pozvao je Generalnog sekretara da osnuje Komisiju eksperata za prikupljanje podataka o teškim povredama međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije. Za predsjednika ove komisije izabran je holandski profesor Fric Kalšoven.

1993.

* Vlada SRJ pozitivno je ocijenila Rezoluciju 871 SB UN i pritom istakla da ona afirmiše principe Vensovog plana za rješenje spora između RH i RSK, koje je Jugoslavija prihvatila od samog početka krize.

 

1994.

* Ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović je susretom sa generalnim sekretarom UN Butrosom Galijem završio višednevni boravak u Njujorku, gde se tokom zasjedanja Generalne skupštine UN susreo sa više od 30 ministara. U toku razgovora Gali je istakao potrebu itenziviranja dijaloga na prostorima bivše Jugoslavije i posebno naglasio da bi pregovori između Zagreba i Knina ubrzali završnu fazu ukidanja sankcija.

* U Beograd u nezvanični posjetu doputovao je Ričard Goldston, tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

* Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Grigorij Karasin je izjavio da Rusija priznaje teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, ali da Zagreb i Beograd treba da se koncentrišu na rješavanje statusa srpske Krajine „odnosno područja sa srpskim življem na teritoriji Hrvatske“.

1995.

* Ruska Duma nije uspijela da nadglasa veto predsejdnika Rusije Borisa Jeljcina na ranije podneti zakon o jednostranom istupanju Rusije iz režima sankcija prema SRJ.

* Predstavnik UN saopštio je da je hiljade vojnika Hrvatske vojske prešlo granicu BiH i da se kreću prema Bihaću, koji je pod kontrolom snaga vlade FBiH.

* Hrvatski Halsinški odbor (HHO) za ljudska prav objavio je u Zagrebu,  pozivajući se na izvještaje međunarodnih posmatrača da je u RS Krajini, poslije avugustovske agresije hrvatske vojske, spaljeno, uništeno ili minirano oko 14.000 objekata, koji su bili u vlasništvu Srba. Službeno je zabilježeno da je stradalo nekoliko stotina Srba. Odbor je demantovao zvanične izjave da su vlasti lišile slobode bilo kog građanina Hrvatske zbog počinjenih ratnih nedjela.

* Govoreći o eventualnom povratku prognanaih Srba iz RS Krajine, hrvatski predsjenik Franjo Tuđman izjavio je da „ne može biti riječi o opštem povratku“, već da će Hrvatska dozvoliti povratak samo onima koji „ispunjavaju uslove da budu hrvatski državljani“.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.