D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 10.04.2016., Dodik: Stradanje Srba u fašističkoj NDH proglasiti genocidom

Beograd – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je važno da Srbi zatraže da stradanje Srba u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ bude proglašeno genocidom.

“Važno je da nađemo snagu, finansijska sredstva i napore da dodatno objasnimo događaje i stradanja nastala u fašizmu i fašističkoj gendocidnoj državi NDH”, rekao je Dodik novinarima, nakon što je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu prisustvovao centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

On je naglasio da se kod Srba ne može prihvatiti pokušaj karikatura da se Srebrenica proglasi genocidom, bez obzira na veliku ujdurmu i pritisak svijeta.

“To, naravno, nije bio genocid, nego veliko stradanje, veliki zločin. Za to odgovaraju ljudi”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da Srbi ne kriju one koji su počinili zločin u Srebrenici, ali da ne mogu da prihvate kvalifikaciju kao što je genocid.

Prema njegovim riječima, da je svijet bio pravičan desilo bi se ranije da zločini NDH budu proglašeni genocidom.

“Kada samo malo uđete u pročišćavanje činjenica tog vremena ne možete da ne kažete da to nije bio genocid, ali očigledno da to ne zanima Evropu”, rekao je Dodik.

On je naveo da su ranije postojale inicijative i da on misli da ih treba ojačati, te da gotovo nema nijednog ozbiljnijeg razgovora, a da se ne insistira na tome.

Dodik je rekao da Srbi neopravdano nisu potencirali i na neki čudan način nisu insistirali na tome da ne iritiraju druge.

“Mislim da je istorijski trenutak tražiti da se i to pitanje aktuelizuje”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su najveća stradanja Srba vezana za četrdesete godine prošlog vijeka, kao i na činjenicu da je postojao logor Jasenovac, koji je bio produkt NDH i njene fašističke ideologije, koja je išla za tim da uništi Srbe na svim prostorima, ne samo Hrvatske, nego i BiH.

Dodik je ocijenio da u to vrijeme nije bilo društvene svijesti kod drugih naroda da štite i brane Srbe.

On je podsjetio da je U NDH postojao i dječiji logor gdje je, prema njihovim podacima, pobijeno više od 40.000, uglavnom srpske djece, što je govorilo o namjerama NDH.

Dodik je rekao da je velika jugoslovenska ideja sa kojom su Srbi bili zaneseni bila motivisana time da se drugim narodima obezbijedi sloboda, a kasnije i država, a da Srbi na kraju prošlog vijeka budu satanizovani upravo od onih kojima su dali slobodu.

On je podsjetio na činjenicu da je u partizanima bilo najviše Srba i da je ustanak protiv fašizma u BiH i Hrvatskoj dignut u sredinama, gdje su sto odsto bili Srbi, što govori o tome da su Srbi jedini imali svijest o borbi protiv fašizma i da se protiv njega pobune, dok drugi narodi nisu.

Dodik je rekao da su rijetki iz drugih naroda opjevani u pjesmama i snimljeni u filmovima komunističkog režima, trebalo je da unesu zabunu.

On je istakao da je važno obilježiti današnji datum, 75 godina od NDH i stradanja Srba koji je dio kontinuiteta srpskog stradanja, posebno u čitavom sistemu logora od Jasenovca do Stare Gradiške gdje stradalo više od 500.000 Srba.

“Naravno da je potrebno praštati, ali veoma teško je naći mir u tom oproštaju i činjenici da je ubijeno toliko ljudi, naših sunarodnika, i na tako brutalan način. Zato je važno da vlasti Srbije i Republike Srpske zajedno obilježavaju tako važne datume naše istorije koji su najčešće datumi stradanja”, poručio je Dodik

Snimiti film o Jasenovcu

Predsjedenik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbija i Srpska treba da snime epohalno filmsko ostvarenje o stradanju Srba u Jasenovcu i poručio da Srbi nikada ne smiju da izgube sjećanje na ogroman broj nedužnih sunarodnika koje su ubile ustaše i fašisti.

“Krajnje je vrijeme da Srbija kao država, Republika Srpska kao država, i cijeli srpski narod snime epohalno filmsko ostvarenje o Jasenovcu”, rekao je Dodik u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u obraćanju na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

On je istakao da je to način da se mladima prenese istina o strahovitom stradanju srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ na način koji će oni razumjeti, jer se mnogi od njih neće upustiti u čitanje opsežne literature.

Dodik je rekao da dolazi sa prostora, gdje još živi legenda o Jasenovcu, stradanju, odlasku bez povratka i mučenju nezabilježenom u istoriji, podsjećajući da su u Jasenovcu stradali mnogi članovi njegove porodice i članovi porodica njegovih prijatelja i rodbine.

Dodik je rekao da je NDH formirana samo nekoliko dana nakon što je nacistička Njemačka bombardovala Beograd, čime je počelo ogromno stradanje Srba na prostoru Jugoslavije.

“Srbi koji su u prošlom vijeku žrtvovali svoj identitet i slobodu gradeći i prihvatajući jugoslovensku ideju, morali su da shvate da jugoslovenska ideja nije bila ideja koja je mogla da afirmiše Srbe, nego je davala državu drugim narodima kojima su Srbi u pravilu donosili slobodu nakon velikih ratova”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da danas kao države postoje Slovenija i Hrvatska koje nikakva istorija ne poznaje kao organizovane države. “A oni danas, u spirali lošeg odnosa prema srpskom nacionalnom identitetu i istoriji, nama govore kako, navodno, treba da budemo sređeni i uređeni”, naveo je Dodik.

On je rekao da su u Drugom svjetskom ratu Srbi, borbom za jugoslovensku umjesto srpsku državu, a nakon što su uz ogromne materijalne i biološke gubitke tek bili izašli iz Prvog svjetskog rata, pokazali da su jedini spremni da se bore protiv fašizma.

Dodik je podsjetio da su svi ustanci 1941. godine u tadašnjoj BiH podignuti na srpskim područjima, da bi kasnije neki pojedinci iz drugih naroda bili opjevani kao veliki učesnici antifašističke borbe, iako istorijski fakti govore da su Srbi iznijeli antifašističku borbu u BiH.

On je rekao da su Srbi kao stradalnici u Jasenovcu, Jadovnu, na Pagu, na beogradskom Sajmištu i mnogim drugim mjestima, izgubili veliki dio svog nacionalnog potencijala.

“Naša vjera nas uči da treba da oprostimo, a sa oproštajem ide i smiraj. Ali, do smiraja ne možeo da dođemo jer, kad god odemo u Gradinu, lelek i jauk u krošnjama drveća nedužnih ljudi, djece, žena, svih koji su stradali samo zato što su Srbi, ne može da donese smiraj”, naglasio je Dodik.

On je poručio da su i smiraj i oproštaj potrebni, ali da Srbi ne smiju da izgube svoje emocije i sjećanje na ogroman broj nedužno stradalih.

Dodik je rekao da Srbe u BiH danas guraju u zemlju koja ne funkcioniše i pozvao na odbranu Republike Srpske koja jedina može da pruži slobodu i očuvanje nacionalnog identiteta Srbima u BiH.

“Danas kad su satrli veliku Jugoslaviju, nama kažu da moramo da živimo u gotovo identičnim uslovima samo manjim, ali dramatično promijenjenim, političkim, nacionalnim i ekonomskim okolnostima. Mi tamo treba da budemo potlačeni i poniženi. Ništa drugo Srbima ne donosi koncept BiH. Zato branite Srpsku”, poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nije samo priča o nekoj ideji ili ekonomiji nego o slobodi koja je ključna riječ za srpski narod.

“A da bi srpski narod bio slobodan mora da se posveti idejama jačanja svog nacionalnog identiteta, živeći sa drugima na najbolji način, ne oduzimajući im ništa od njihove slobode i identiteta, ali braneći svoj položaj”, rekao je Dodik.

Nakon Dodikovog obraćanja, u Kinoteci je u okviru programa “Vreme zločina” prikazan film “Jasenovac” Bogdana Žižića, a potom je govorio predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Manifestaciji u Kinoteci, osim Dodika i Vučića, prisustvuju i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća na čelu sa liderom Miloradom Pupovcem, kao i preživjeli logoraši.

Među učesnicima su bili i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici vjerskih zajednica.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.