D.I.C. Veritas

Hrvatsko prisustvo u Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine: snimak pripadnika danskog kontigenta UNPROFOR-a

Pripadnik danskog kontigenta UNPROFOR-a Karsten Gryet snimao je od 4. do 11.  avgusta1995. hrvatsko osvajanje Republike Srpske Krajine u tzv. operaciji „Oluja“, viđeno iz prostora danskog štaba u Dvoru na Uni.

Snimci nesumnjivo pokazuju delovanje hrvatskih vojnika u regionu gde je došlo do pokolja devet srpskih hendikepiranih civila u osnovnoj školi u Dvoru, 8. avgusta 1995. godine. Deo tog materijala Gryet je postavio na Youtube desetak godina kasnije, za potrebe sajta UNPOROFOR.dk.

Zločin u Dvoru je u žižu međunarodne i regionalne javnosti vratio vojnik danskog bataljona UN Jan Velendorf, progovorivši 2011. godine za list BT iz Kopenhagena o tome šta se dogodilo u Dvoru 8. avgusta 1995. godine.

Potom su se oglasili i ostali vojnici i oficiri, koji su zatim i u dokumentarnom filmu “Masakr u Dvoru” potvrdili da su sa svojih položaja, odnosno iz baze UN pored škole, mogli jasno da vide šta se dešava, ali je njihov komandant tvrdio da nije imao mandat da interveniše i spreči masakr.

Snimak Karsona Gryeta nepobitno utvrđuje da su na dan zločina, 8. avgusta, hrvatski vojnici od ranog prepodneva bili u Dvoru i to neposredno pored škole i baze UN. istovremeno u službenoj belešci danskog Unprofora piše: “Pored glavne kapije leži ranjeni hrvatski vojnik. Doziva pomoć. Hrvatski bolničar koji je pristigao prilazi nama. Mi pokušavamo da mu dobacimo zavoje i morfijum. On ih uzima i odlazi.”

Prenosimo snimke danskog vojnika Kirstena Gryeta. Prvi, izdvojeni snimak prikazuje u nešto većoj rezoluciji upravo trenutak kada se hrvatski vojnici nalaze nadomak kapije štaba danskog UNPROFOR-a. Taj kvalitetni snimak postavljen je 26. februara 2012. godine. U legendi se navodi da je nastao oko 9h prepodne, 8. avgusta 1995. godine tokom hrvatske agresije na RSK, nedaleko od ulaza u štab danskog kontingenta UN.

 

Optimizovani  snimak više rezolucije Karstena Gryeta načinjen 8.8.1995, Dvor na Uni, pozicija danskog kontigenta UNPROFOR na kome se vide hrvatski vojnici u prostoru između štaba UNPROFOR-a i škole u kojoj je izvršen pokolj Srba.

 

 

Ceo snimak Karsona Gryeta, pripadnika danskog UNPROFOR-a,  zabeležen 4-11. 8. 1995. u Dvoru na Unifacebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.