D.I.C. Veritas

Index.hr, HINA, 21.03.2022, HŽ: Uklonite mural specijalca Hrastova. Gromovi: Nećemo

PREDSJEDNIŠTVO Udruge Specijalne jedinice policije Grom neće postupiti po nalogu tvrtke HŽ Infrastruktura i prebojiti mural s likom svojeg člana Mihajla Hrastova na nadvožnjaku željezničke pruge, a vjeruju da to neće učiniti ni HŽ, poručili su. HŽ Infrastruktura 25. veljače poslala je dopis kojim od Udruge Specijalne jedinice policije Grom traži da se mural ukloni u roku od deset dana jer je naslikan bez njezine suglasnosti.

U dopisu HŽ-a s potpisom predsjednika Uprave Ivana Kršića stoji da mural “predstavlja oštećenje javnog vlasništva”. Udruga Grom nije postupila po nalogu HŽ-a, a u petak je na sastanku njezina predsjedništva odlučeno da ni neće, rekao je danas za HINA-u predsjednik udruge Josip Slaćanin, dodajući kako nemaju stajalište o tome kako će postupiti ako mural ukloni HŽ jednostavno zato što se ne žele suprotstavljati “našoj hrvatskoj tvrtki” te misle da se to neće niti dogoditi.

“To je firma države za koju smo se borili, mi smo stvorili Hrvatsku i to je i naše”, rekao je Slaćanin, ističući da oni “nisu neki nasilnici i razbijači” te da ih u odluci “apsolutno podržava većina braniteljskih udruga”.
Slaćanin: Hrastov je simbol “otpora velikosrpskoj, četničkoj agresiji na Karlovac i Hrvatsku i predstavlja simbol otpora i slobode”

“Naša JSP Grom aktivno je branila Karlovac i druge gradove u županiji i cijelu Hrvatsku. Hrastov se 1991. dragovoljno uključio u Domovinski rat, a postrojbe specijalne policije bile se prva oružana sila za obranu Hrvatske. On je izložio život i obranio Karlovac.

Da 21. rujna na mostu na Korani nije postupio tako kako je postupio, grad Karlovac bi jako loše prošao”, rekao je Slaćanin. Ocijenio je da je Hrastov simbol “otpora velikosrpskoj, četničkoj agresiji na Karlovac i Hrvatsku i predstavlja simbol otpora i slobode”.

Na pitanje je li se udruga konzultirala s nekom od političkih stranaka, odgovorio je da su oni apolitični i da se ne miješaju u politiku te da im je “jedina politika Republika Hrvatska, SJP i braća iz Domovinskog rata te svi građani RH”.

Oni neće prebojiti mural

A Slaćanin ne želi “kalkulirati” stoji li za odluke HŽ-a neka politička odluka, ali ponavlja da “mural sami neće prebojiti”. Osim lika Hrastova, na muralu je znak SJP Grom PU karlovačke i Specijalne jedinice MUP-a RH, a lani su ga oslikali članovi navijačke Udruge BBB u dogovoru s Udrugom Grom i uz suglasnost Hrastova.

Otkriven je 21. rujna u nazočnosti nekoliko stotina okupljenih. Iste noći Gradsko vijeće odlučilo je da se most na Korani zove imenom SJP Grom unatoč protivljenju više političkih stranaka s obrazloženjem da je pripadnik te postrojbe Hrastov na tom mostu ubio 13 razoružanih neprijateljskih zarobljenika i time počinio ratni zločin za koji je odslužio zatvorsku kaznu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.