D.I.C. Veritas

Net.hr, 05.01.2019, PREDSJEDNICA OTKRILA ZAŠTO JE ODLIKOVALA ŽENU PRIJAVLJENU ZA MUČENJE SRBA: ‘Nema zapreke, a poticaj za to nije došao od nas’

Nakon što je predsjednica odlikovala kontroverznu književnicu Tanju Belobrajdić, a Inicijativa mladih zatražila njezino očitovanje, Ured predsjednice očitovao se o ovom slučaju za Net.hr

Inicijativa mladih za ljudska prava javno je uputila u četvrtak, 3. siječnja 2019. poziv predsjednici Grabar Kitarović da objasni zašto je odlikovala braniteljicu Tanju Belobrajdić Redom hrvatskog trolista “za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu.”

U objavi Inicijative mladih podsjeća se na niz kontroverzi vezanih za Tanju Belobrajdić, danas književnicu, a početkom devedesetih, pripadnicu 72. bojne vojne policije. Tanja Belobrajdić sudjelovala je u borbama na vukovarskom ratištu, a potom je, kao supruga Tomislava Duića, zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora, sumnjičena da je zajedno s njime sudjelovala u mučenjima zatočenika u Lori.

Njezin bivši suprug, Tomislav Duić, pravomoćno je osuđen za mučenje ratnih zatvorenika na osam godina zatvora, a nakon dugogodišnjeg bijega, 2016. godine uhićen je u Splitu.

Presuda Tomislavu Duiću zbog brutalnih zločina

U javnom dopisu predsjednici podsjeća se da je “Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim je tijelima podnio kaznenu prijavu protiv Belobrajdić zbog ‘osnovane sumnje da je u razdoblju od početka travnja do sredine kolovoza 1992. godine u prostoru VIC-a Lora u Splitu, u kojem su bili smješteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vrijeđala njihovo osobno dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima (…), koristeći utjecaj koji je očito dijelom crpila iz činjenice što je bila supruga zapovjednika logora, pozivala je i poticala na počinjenje opisanih nedjela i druge zatvorske stražare, što su oni bespogovorno izvršavali.”

Također se podsjeća da 24 bivša zarobljenika, čija se imena nalaze u kaznenoj prijavi, nisu imali prilike iznijeti svoju stranu priče pred sudom jer je nadležno državno odvjetništvo odbacilo prijavu.

Tanja Belobrajdić razvela se od Tomislava Duića 1994., no kako je pisala Slobodna Dalmacija, 2002. godine svjedočila je u korist bivšeg supruga, potvrdila je da ga je često posjećivala u Lori, no za njega je imala samo riječi hvale, tvrdila je da nije tukao nikoga, nego je, dapače, vodio računa o zdravlju zatočenika. Sud je ipak pravomoćno osudio Duića “jer je mučio ljude strujom, vršio “rektalne preglede”, prostreljivao im udove, rezao prste.”

Roman ‘Crni kaput’

Kada je Tanja Belobrajdić 2015. objavila svoj književni prvijenac, roman “Crni kaput” u kojem govori o ratnim zbivanjima u Vukovaru kroz likove pet vukovarskih dragovoljaca, opet je svrnula pozornost javnosti na sebe. Demian Vokši objavljuje na portalu Halter tekst pod nazivom “Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić”. O njezinom neobičnom obratu pišu i Boris Dežulović i Viktor Ivančić. Belobrajdić je uzvratila tužbama. HND odbacuje njezine prijave, ali sud ne odbacuje: u srpnju ove godine Belobrajdić je dobila nepravomoćnu presudu na Općinskom sudu u Zagrebu protiv tjednika Novosti, kao izdavača, zbog teksta Viktora Ivančića pod naslovom “Kolac balade.”

U tom sudskom procesu Viktor Ivančić je predlagao svjedočenje bivših zatočenika u Lori, ali je sutkinja taj prijedlog odbacila – te je opet izbjegnuta mogućnost da se čuju iskazi mogućih svjedoka.

“Javnost je slabo do nimalo informirana o zločinima koji su se devedesetih događali u centru Splita, a državni i lokalni dužnosnici o tome godinama šute. Upravo zato, važno je da Predsjednica odgovori na postavljeni upit te tako doprinese suočavanju s onim što se događalo u navedenom periodu”, naglašeno je u priopćenju Inicijative.

Predsjednica se izvlači na Medveda

Na upit Net.hr-a je li predsjednica Grabar Kitarović osobno odabrala Tanju Belobrajdić za dodjelu odlikovanja ili je to učinila na nečiju preporuku, dobivamo odgovor da je “poticaj za prijedlog za odlikovanje gospođe Tanje Belobrajdić Redom hrvatskog trolista, Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske uputilo Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.”

Dakle, preporuku za odlikovanje kontroverzne braniteljice-književnice, predsjednica je dobila od ministra branitelja Tome Medveda. Na pitanje kakvo je obrazloženje za odlikovanje, odnosno, je li razmatrana kontroverzna pozicija Tanje Belobrajdić, iz Ureda predsjednice odgovaraju:

“Gospođa Tanja Belobrajdić, umirovljena časnica Hrvatske vojske, sudionica je Domovinskog rata od samog početka, za dignitet istog zalaže se kroz književnost kojom se uspješno bavi, bila je aktivna sudionica obrane Vukovara, višestruko pohvaljivana tijekom profesionalne karijere i nije evidentirana kao počinitelj kaznenih djela od strane nadležnih tijela i službi. Obzirom na sve navedeno i uvidom u ratni put gospođe Tanje Belobrajdić utvrđeno je da ne postoje zapreke za dodjelom odlikovanja Red hrvatskog trolista temeljem poticaja Ministarstva hrvatskih branitelja RH.”

Drugim riječima, nerasvijetljena epizoda književnice Belobrajdić iz vremena njezinih posjeta Lori, ni za ministra Medveda niti za predsjednicu Grabar Kitarović – uopće ne postoji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.