D.I.C. Veritas

Politika, 01.09.2023, Savo Štrbac: „Jovan Dalmatinac” pred sudom

Prošlog ponedeljka (21. avgust) skoro svi mediji u regionu preneli su dva saopštenja sa sajta šibensko-kninske policije o kriminalističkom istraživanju nad dve osobe zbog prekršaja iz člana pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira („ko na javnom mestu izvođenjem, reprodukovanjem pesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir kazniće se novčano od 700 do 4.000 evra ili zatvorom do 30 dana”), a protiv jednog i zbog krivičnog dela povrede ugleda RH iz člana 349 KZ („ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njenu zastavu, grb, ili himnu kazniće se zatvorom do jedne godine”), počinjenih preko društvenih mreža.

Za 44-godišnjaka navodi se da je utvrđeno kako je na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana RH (fotografije i muzički sadržaj) čime je počinio prekršaj iz člana pet citiranog zakona, zbog čega mu je Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Šibeniku izreklo novčanu kaznu od 1.000 evra.

Za 63-godišnjaka se napominje kako je, kao pripadnik muzičke grupe, izvodio pesme koje su nastale tokom 1995. čiji su tekstovi RH izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju, te da je prilikom nastupanja i izvođenja pesama nosio određene simbole i odevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj „teritorijalnoj tvorevini”, a što je javno objavljeno na društvenim mrežama, čime je počinio i krivično delo povrede ugleda RH iz citiranog člana 349 KZ i prekršaj iz člana pet citiranog zakona, zbog čega je predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok je krivična prijava dostavljena opštinskom državnom tužiocu u Šibeniku, a protiv njega će biti podnesen i optužni predlog (prekršajna prijava).

Iako se ne navodi ni kako se zovu ni nacionalna pripadnost osumnjičenih, iz opisa njihovih inkriminacija svako je mogao da zaključi da su počinioci srpske nacionalnosti. „Veritas” je istog dana došao do njihovih imena: prvi je Davor Olujić iz Bilišana kod Obrovca, a drugi Rajko Lalić iz Plavna kod Knina. Obojica se bave pevanjem krajiških pesama, godinama sa istim repertoarom nastupaju širom regiona, uključujući i Hrvatsku, imaju i hrvatsko i srpsko državljanstvo i uhapšeni su kada su se iz Hrvatske vraćali u Srbiju, gde takođe borave i oni i pojedini članovi njihovih porodica.

Olujić se nakon što mu je izrečena novčana kazna, u koju mu je uračunato i vreme od jednog dana provedeno u policijskom pritvoru, vratio u Bilišane, a Lalić je u ponedeljak priveden županijskom (a ne opštinskom) državnom tužilaštvu u Šibeniku, koje je dva dana kasnije na svom sajtu objavilo saopštenje iz kojeg doznajemo da nisu protiv njega, nakon ispitivanja, predložili određivanje istražnog zatvora i da je pušten da se brani sa slobode, te da će preduzimati dalje zakonom propisane radnje čiji je cilj donošenje državnotužilačke odluke (koja u vreme pisanja ovog teksta još nije bila donesena). Prilikom ispitivanja u tužilaštvu bio je prisutan i Lalićev branilac po službenoj dužnosti, koji nije ni znao da će njegov branjenik biti izveden i pred prekršajnog sudiju, pa je u medije odaslao poruku da je njegov branjenik pušten da se brani sa slobode. Međutim, istog dana uveče u osam sati, Lalić je uz optužni predlog priveden i u Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Šibeniku, koje mu je izreklo kaznu od 15 dana zatvora za pomenuti prekršaj.

Mediji u regionu već osam dana iz svih uglova komentarišu slučaj „prestupnika” Lalića. Kako se i očekivalo, hrvatski ga uglavnom napadaju a srpski ga brane, iako još nisu videli celokupnu inkriminaciju. S druge strane, mediji su se sa drugim „prestupnikom” Olujićem bavili samo prvi dan i to usputno i sporadično, mada se njegova kompletna inkriminacija istog dana pojavila na društvenim mrežama (!?), a pošto je vrlo ilustrativna, doslovno ću je citirati:

„Kriv je što je 18. avgusta 2023. u Kninu na društvenoj mreži ’Fejsbuk’ i na svom otvorenom profilu objavio i držao fotografije na kojima srpski pevač Baja mali knindža, nastupa i u ruci drži fotografiju sa likom ratnog zločinca i vojvode Draže Mihaljevića te više fotografija s nedavnog nastupa gde je vidljivo kako N. N. muške osobe nose majice na kojima su istaknute granice tzv. Republike Srpske Krajine, fotografije na kojima N. N. muške osobe imaju majice sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, te je objavio fotografije na kojima nepoznata ženska osoba na glavi nosi kapu tzv. šajkaču s kokardom, zatim tekstove i plakate s granice tzv. RSK, te i druge tekstove, video-uratke i pesme kojima se veličaju ratni zločinci tzv. RSK, te da je na svom profilu postavio video-uradak na kojima se vidi da izvodi pesmu Milovana Veselinovića zvanog Mile Delija Krajišnik, pod nazivom ’Jovan Dalmatinac’, čiji tekst glasi: ’Bio jednom jedan klinac, pravoslavni Dalmatinac, malo čudan i uslovan kažu da se zvao Jovan, rastao je u Krajini, đe najljepše sviću zore i gledao svakog dana na Krajinsko plavo more, tu je jednom ljetovala iz Srbije jedna mala zaljubi se u Jovana Krajiškog sirotana. U bogatstvu prokletome njen se otac zanosio, odveo je u Srbiju kad je Jovan zaprosio, saznali su neki ljudi još se sama zorom budi tuguje i čeka princa svoga Jovana Dalmatinca, kad sam čuo ovu priču suza mi u oku sinu jer je Jovan Dalmatinac život dao za Krajinu.’”

I ranije je Prekršajni sud u Šibeniku u najmanje tri slučaja izricao zatvorske kazne Srbima povratnicima zbog stavljanja na njihove profile na društvenim mrežama fotografije Draže Mihailovića (a ne Mihaljevića) i četničkih simbola, o čemu sam već pisao na ovim stranicama (poslednji tekst „Za obmanu spremni” od 11. aprila 2023). Znam kakav je u Hrvatskoj kod većine doživljaj sveg što je u vezi sa RSK i Ratkom Mladićem, koji je početkom rata devedesetih godina prošlog veka kao komandant Kninskog korpusa bio strah i trepet za njihovu vojsku, pa mogu i shvatiti da fotografije pomenutih likova i tekstovi koji ih veličaju kao i simboli i likovi u vezi sa RSK, mogu izazvati određenu dozu uznemirenosti i nelagode, da ne kažem, i straha, ali ne mogu razumeti da pesma „Jovan Dalmatinac” može povrediti bilo čija nacionalna osećanja.

Jedino što bi moglo povrediti hrvatska nacionalna osećanja jeste stih u kojem se spominje „Krajinsko plavo more”, što bi se moglo protumačiti sa srpskom namerom da vaskrsnu Republiku Srpsku Krajinu, tim više što i ime „Jovan Dalmatinac” asocira na Jovana Raškovića, koji se početkom devedesetih stavio na čelo krajiških Srba. Međutim, u pesmi „Jovan Dalmatinac”, u izvornom izvođenju njenog autora Mile Delije uopšte se i ne spominje „Krajinsko” već Karinsko more, kako se zvalo i prije i tokom rata a tako se zove i danas.

Postoji mogućnost da su sastavljači prekršajne prijave (kninski policajci) namerno prekrstili „Karinsko” u „Krajinsko” more kako bi „smestili” Olujiću najtežu inkriminaciju (u potpunosti citiranu u dispozitivu), ali je verovatnije da su polupismeni inspektori (što se može zaključiti iz pogrešnog pisanja prezimena D. Mihailovića i reči „uslovan” umesto „usovan”), to uradili nenamerno iz neznanja, a sudija po inerciji inkriminaciju preuzeo iz policijske prijave, ne potrudivši se ni da je pročita

Bilo kako bilo, osuditi čoveka za pevanje ovakvih, u suštini duboko emotivnih, stihova predstavlja veliki blam za hrvatsku državu i njeno pravosuđe.

A sramota će biti još veći ako nadležno tužilaštvo otvori istragu protiv Lalića zbog krivičnog dela povrede ugleda Republike Hrvatske zbog tekstova napisanih 1995. Verovatno se ta povreda, po sastavljačima krivične prijave, ogleda u nazivu prvog albuma ovog pevača i njegove muzičke grupe „Srpska tromeđa” koji nosi naziv: „Rodni Kninu, stari srpski grade, šta u tebi sad ustaše rade.” Proročanski, nema šta!!

Politika, 01.09.2023, elektronsko izdanje

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.