D.I.C. Veritas

Политика, 03,04.2015., УН: Хрватска да обезбеди употребу ћирилице у Вуковару

ЊУЈОРК – Комитет УН за људска права позвао је Хрватску да обезбеди националним мањинама право да користе свој језик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару и да предузме мере у циљу промовисања међунационалне толеранције.

У извештају Комитета УН о стању људских права у Хрватској објављеном на сајту одбора, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имају проблеме приликом употребе матерњег језика, нарочито ћириличног писма.

„Хрватска би требало да обезбеди пуну примену права на коришћење мањинских језика и писама у складу са својим законским и уставним оквирима, са посебним нагласком на употребу ћирилчног писма у Вуковару и дотичним општинама”, каже се у извештају.

Хрватска држава би, како се каже, требало да предузме додатне мере за промовисање међунационалне толеранције у свом разноликом друштву

У извештају се такође изражава забринутост због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватској, нарочито Ромима.

Држава би, како се истиче, требало да интензивира напоре на сузбијању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специјалних тренинга којима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранције према различитостима.

Комитет УН наводи и да је забринут због „етничког профилисања” од стране полиције, нарочито када су у питању Роми.

Када је реч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављају досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случајева.

Такође се истиче забринутост због критеријума по којима се процесуирају ратни злочини и додаје да су случајеви „диспропорционално фокусирани на српску мањину”.

Комитет изражава забринутост и због проблема које имају породице жртава ратних злочина у настојању да добију адекватну одштету за то.

Дачић: Поздрављамо став УН о употреби ћирилице у Хрватској

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија поздравља став изнет у извештају Комитета УН за људска права који позива Хрватску да обезбеди националним мањинама право да на коришћење свог језика и писма, нарочито ћирилице у Вуковару.

„Ми можемо само да поздравимо један такав став и ми не желимо да то питање актуелизујемо да бисмо били против некога у Хрватској него сматрамо то нормалним и цивилизацијским. Као што у Србији нико нема било шта против да се употребљава хрватски језик, латиница итд.„, рекао је Дачић на конференцији за штампу.

Сходно томе ми апсолутно сматрамо да у Србији и Хрватској треба да се испуни највиши могући ниво права, рекао је Дачић.

„О томе смо разговарали премијер и ја када смо били у Хрватској са представницима српског народа који тамо живи”, рекао је он.

Танјуг
објављено: 03.04.2015
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.