D.I.C. Veritas

RT Vojvodine, Tanjug, 24.04.2020, Sabor o pravima manjina u Srbiji i Hrvatskoj

ZAGREB – Tokom saborske rasprave o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2018, poslanici su oštro polemisali o pravima Srba u Hrvatskoj i pravima Hrvata u Srbiji, pri čemu je poslanik opozicionog Mosta Miro Bulj tvrdio da Srbi u Hrvatskoj ostvaruju svoja prava, ali ne i Hrvati u Srbiji.

Hrvoje Zekanović iz reda Suverenista se ustremio na Srpsko nacionalno vijeće, koje je svrstao u udruženja koja, kako je rekao, “šire govor mržnje” i za to dobijaju sredstva iz budžeta.

Na to su im u svom maniru odgovorili opozicioni poslanik SDP Gordan Maras i nezavisni Marko Vučetić, poručivši da je građanima dosta parazitiranja pojedinaca na manjinama u negativnom kontekstu.

“Oni koji seju netrpeljivost i mržnju ne žele dobro Hrvatskoj, glupi nacionalisti se zalažu da model vladanja u Hrvatskoj bude model vladanja Srbije”, naveli s Maras i Vučetić, prenela je zagrebačka N1 tv.

Prethodno je Bulj istakao tvrdnju da nacionalne manjine u Hrvatskoj većinom ostvaruju svoja prava, što nije slučaj s hrvatskom manjinom u Srbiji koja je, kako smatra, šikanirana.

“Šta je sa sporazumom o reciprocitetu, Hrvati u Srbiji nemaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, Srbima su u Saboru zagarantovana tri mesta, Srbija za jednog Hrvata izdvaja jednu kunu, kod nas se za pripadnika srpske manjine izdvaja 37”, naveo je Bulj.

Zekanovića je više zanimao novca, pa je zapitao hoće li i kulturna udruženja, konkretno Srpsko narodno vijeće, snositi teret korona krize i hoće li i dalje miloni kuna odlaziti, kako tvrdi, “tom i drugim udruženjima koja šire govor mržnje“.

Zekanović je rekao i da su nacionalne manjine “dragocenost” Hrvatske ali da, kako je naveo, “ne treba zaboraviti da su pre 30 godina pripadnici jedne manjine uzeli puške u ruku i pokušali da ruše svoju državu, a da još od čelnika te manjine nismo čuli pravo i iskreno izvinjenje”.

Aktuelnu vladajuću hrvatsko-srpsko-romsku koaliciju Zekanović je nazvao “etno biznisom”.

Poslanik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek je rekako da manjine n treba da budu most Hrvatske i drugih država.

On je na primeru češke manjine istakao da je proteklih nekoliko godina iz njihovih matičnih država u Hrvatsku stiglo 25 miliona investicija u objekte i infrastrukturu.

“Ne osuđujte narod radi pojedinaca”, rekao je Bilek.

Ante Babić (HDZ) je rekao da Hrvatska kontinuirano ulaže napore za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji.

“Stalo nam je da imaju bolji status, alii to nažalost zavisi i od druge strane”, rekao je Babić.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.