D.I.C. Veritas

RTRS, 09.09.2014., Parastos za ubijene u oblasti “Medački džep” – Video

Izvor: Agencije

U beogradskoj crkvi Svetog Marka služen je parastos za 88 Srba koji su ubijeni na današnji dan 1993. godine u agresiji hrvatske vojske na sela Čitluk, Divoselo i Počitelj u oblasti “Medački džep”.
 

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac podsjetio je da su svi odgovorni za zločin u “Medačkom džepu” izbjegli pravdu, uključujući i generala Mirka Norca, kome je suđeno za ovaj zločin, ali je nakon izdržanih dvije trećine kazne oslobođen.

“Ovo kazuje da Hrvatska nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje prošlosti. Dok se ne suoči, ne možemo govoriti o trajnom pomirenju”, smatra Štrbac.

 

On je ukazao na poražavajuću istinu da u selima Čitluk, Divoselo i Počitelj danas živi šestoro staraca, dok je u tim selima, prema popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 1991. godine, bilo 780 stanovnika, uglavnom Srba.

“Јuče ih je bilo šest. Dogodine će ih biti još manje. U Divoselu više niko ne živi. Živih nema, a nema ni pravde za one koji su učinili da ova srpska sela i ovaj dio Hrvatske ostane pust”, rekao je Štrbac.

Prema podacima “Veritasa”, na današnji dan 1993. godine u podvelebitskim selima Počitelj, Čitluk i Divoselo u agresiji hrvatske vojske ubijeno je 88 Srba, od kojih 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila.

Među ubijenim civilima je 26 osoba starijih od 60 godina, te 17 žena. Za 14 nestalih se još traga.

U vrijeme agresije, ta oblast se nalazila pod zaštitom UN.

Komandant Unprofora Žan Kot, koji je nakon akcije i intervencije snaga UN obišao sela, napisao je da u njima nije našao znakove života i da je riječ o sistematskom uništavanju.

“Nisam našao znakove života, ni ljudi, ni životinja. U nekoliko sela kroz koje smo danas prošli razaranje je sistematsko, potuno i namjerno”, napisao je u svom izvještaju general Kot.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.