D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 09.04.2018, У Београду се чувају докази злочина католичких свештеника

Записници о односима Независне Државе Хрватске и њених савезника, односно о сазнањима Ватикана о почињеним злочинима свештеника Католичке цркве, налазе се у Архиву Министарства спољних послова Србије, пишу “Вечерње новости”.

Ријеч је о архиви министра спољних послова НДХ Младена Лорковића, са посебним освртом на сазнања ватиканског кардинала Еугена Тисерона о злочинима католичких свештеника.

Ту је, између осталог, похрањена и лична преписка Крунослава Драгановића, главног човјека задуженог за “пацовске” канале, којима су усташки злочинци пребацивани у земље Јужне Америке.

Архивски материјал у Министарству спољних послова Србије, који је ту пребачен 1946. године, до данас није пописан и систематизован, нити је доступан јавности.

Један дио те грађе пребачен je у Војни архив, гдје, такође, има докумената о понашању свештеника у НДХ, а то је грађа коју су партизани затекли у ослобођеном Загребу, коју усташе нису стигле да униште.

Александар Стојановић из Института за новију историју у Београду рекао је да је у истраживању Војног архива наилазио на различита наређења усташких власти да се сруше православне цркве и синагоге, као и да се прода тај грађевински материјал.

Он је додао да су ту и захтјеви бискупа и надбискупа за брже покрштавање православног живља или апели да им се дају кључеви православних цркава да би могле да се користе у друге сврхе.

Стојановић је навео да има и писама католичких свештеника који се буне због малтретирања комшија Срба, као и да се могу наћи различита наређења власти усташким формацијама, дио дипломатске преписке, документа о прогону Срба и њиховом насилном пресељењу, антисрпске и антисемитске уредбе, грађа која се односи на логоре.

Према његовим ријечима, ту је и један број наређења усташког поглавника Анте Павелића, указа и говора из новина, плакати, као и раскошна књига у боји издата поводом годишњице формирања НДХ, која је дијељена као пропагандни материјал страним представницима.

У Министарству одбране кажу да су у оквиру архиве НДХ значајни подаци тадашње Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, гдје спадају документа усташко-домобранских јединица и установа који говоре о логорима, затворима, стријељањима, списковима логора, планови Јасеновца, депортације, фотографије, записници са саслушања заточеника.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.