D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 21.09.2018, Kapetan Dragan prebačen u Lepoglavu na izdržavanje kazne

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, prebačen je iz zagrebačkog istražnog zatvora Remetinec u Lepoglavu na izdržavanje kazne, a čeka se i odluka po službenom zahtjevu za uslovni otpust, rekao je danas za Srnu član tima njegove odbrane Savo Štrbac.

- Prebačen je u Remetinec 29. avgusta, a jutros se javio svojim advokatima u Zagrebu iz Lepoglave – rekao je Štrbac.

Štrbac je naveo da je zatvorska ustanova Remetinec u međuvremenu poslala po službenoj dužnosti zahtjev nadležnom sudu u Velikoj Gorici da se Kapetan Dragan pusti na uslovni otpust i primijetio da je “to malo neobična situacija”.

Štrbac je podsjetio da je Kapetan Dragan u julu pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora, ali da je izdržao više od 12, odnosno više od dvije trećine koliki je preduslov za puštanje na uslovnu slobodu, pa mu je ostalo manje od godinu i po dana.

On je objasnio da je to manje od 10 odsto izrečene kazne, čime se stiče uslov za upućivanje zahtjeva za puštanje na uslovnu slobodu po službenoj dužnosti.

- Sada se čeka odluka po službenom zahtjevu za uslovni otpust, a ako ga odbiju, onda ima odmah pravo da privatno sa svojim advokatima traži ponovo uslovni otpust – rekao je Štrbac.

Štrbac je podsjetio da je odbrana ranije uložila ustavnu tužbu kojom traži ukidanje prvostepene i drugostepene presude, te vraćanje sudskog postupka na početak zbog kršenja ustavnih i konvencijskih pravila – Ustavnog suda Hrvatske i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U ustavnoj tužbi je navedeno da je Kapetanu Draganu prekršeno pravo na pošteno suđenje i pravičan postupak, što garantuju i Evropska konvencija i Ustav Hrvatske.

Prekršeno mu je pravo na javnu raspravu, garancija presumpcije nevinosti, pravo na ispitivanje svjedoka, načelo da “nema kazne bez zakona”, jednakosti pred sudom i pravo na najkraće trajanje postupka, s obzirom na to da je postupak protiv Kapetana Dragana jedan od najdužih u istoriji.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je u julu ove godine za godinu i po dana kaznu zatvora Draganu Vasiljkoviću i pravosnažno ga osudio na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vasiljković je odbacio sve optužbe.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gdje je živio, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.