D.I.C. Veritas

РТС, 03.08.2020, Штрбац за РТС: Одлазак Милошевића у Книн признање званичног наратива Хрватске о Олуји [Видео]

Председник “Веритаса” Саво Штрбац рекао је за РТС да би одлазак Бориса Милошевића у Книн значио да он признаје званични наратив хрватске државе о “Олуји”. У Книну неће бити комеморације већ славље, а Милошевић не иде да проговри неку реч, истакао је Штрбац.

У уторак се навршава 25 година од како је почела акција “Олуја” у којој је из Хрватске за неколико дана протерано 250.000 Срба, а скоро 2.000 убијено. Стотине се и даље воде као нестали. Сваке године “Олују” у Хрвасткој славе, а ван ње Срби одају почаст жртвама.

Ове године додатна полемика се води и у вези са одлуком потпредседника хрватске владе Бориса Милошевића из српске заједнице да присуствује прослави “Олује” у Кину, у среду 5. августа.

Званичани Загреб поздравља ту одлуку Бориса Милошевића да иде у Книн.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник “Веритаса” Саво Штрбац је рекао да би Милошевићев одлазак значио да он признаје званични наратив хрватске државе о акцији “Олуја”.

“Званични наратив, то је основ – постоји декларација о Олуји из 2006. године, и тамо је речено и пренето у уџбнике и енциклопедије – да је акција предузета да се поврати уставно-правни поредак Хрватске, окупирано подручје од локалних Срба, ЈНА који су спроводили великосрпску злочиначку политику Слободана Милошевића”, истакао је Штрбац.

Додаје да се у том документу наводи да је “Олуја” била оправдана, неопходна и праведна.

“Ми имамо потпуно другачији наратив, Срби који су живели у Републици Српској Крајини и који су прогнани. За нас је то злочиначка акција која је прогнала преко 220.000 Срба за само неколико дана – 1.872 је погинулих и несталих, међу њима је 65 одсто цивила и 30 одсто жена”, рекао је Штрбац.

Према његовим речима, три четвртине цивила је старије од 60 година, а траже се 722 особе, од тога 278 жена.

“Етничко чишћење и више од тога”

Наш наратив је да је то етничко чишћење и више од тога, наводи Штрбац и истиче да “наш наратив није само српски, имамо пресуду Хашког трибунала у случају Готовине, где је речено да је Олуја здружени злочинали подухват, чији је циљ био да се присилно и трајно истерају Срби са подручја Крајине”.

Иако су генерали ослобођени у жалбеном поступку, ту дефиницију није нико склонио, каже председник “Веритаса”.

Анте Готовина ће се иначе обратити у Книну за два дана. Штрбац подсећа на изјаву Јадрнаке Косор која је била председник ХДЗ, која каже – нека Молошевић пре одласка у Книн каже да Олуја није етничко чишћење и да се огради од изјаве председника Вучића.

“Имамо пресуду МСП и у тој пресуди је речено да је Олуја етничко чишћење, али да има елементе и геноцида у објективном смислу”, рекао је Штрбац.

Говорећи о томе шта би Срби који живе у Хрватској тиме добили што Милошевић иде у Книн, Штрбац каже да он не иде на комеморацију.

У Книну је славље а не комеморација

“Али у Книну 5. августа није комеорација већ славље. Милошевић не иде да проговри неку реч, па да изнесе причу. Он иде тамо и шта ће бити као члан Србин као фикус у влади, његово присуство за нас Србе значи да признаје наратив службене државе, да је акција оправдана и легитимна, праведна”, истакао је Штрбац.

Према његовим речима, они ће га тапшати по рамену, и ко то не признаје непријатељ је државе.

Сматра да ће Андреј Пленковић добити много политичких поена јер ће сада довести до помирења Срба и Хрвата.

“Схватам донекле и Милошевића, он сам прича о планској индокринацији према омладини кроз школовање, преко цркве, улице, медија – ти људи су под притиском по холивудској шеми, Хрвати су добри, а Срби су лоши”, истакао је Штрбац.

Осврћући се на то да ће министар одбране обићи село Груборе, где су страдали српски цивили након Олује, Штрбац каже да је то неупоредиво.

“Нема паритета, и Иво Јосиповић је био у Вариводима 2010. године, али зашто уцене”, упитао је Штрбац.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.