D.I.C. Veritas

RTS, 04.08.2022, Štrbac: Hrvatska sve radi sporo, 60 grobnica iz “Oluje” još čeka ekshumacije [Video]

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u vojnoj akciji “Oluja”, koja je trajala četiri dana, ubijeno je 1.880 ljudi. Direktor centra, Savo Štrbac ističe da je proterano najmanje 220.000 Srba. Ukazuje da Hrvatska sve radi sporo i da još uvek nije urađen ekshumacija iz oko 60 registrovanih grobnih mesta.

Ukupan broj žrtava u akciji “Oluja” i dalje je predmet spora Srbije i Hrvatske. Najnoviji podaci Veritasa su da je ubijeno 1.880 ljudi, a tačan broj, još neidentifikovanih Srba stradalih u “Oluji” je, kako je saopštio Savo Štrbac, 654.

Razgovor Nikoline Rakić sa Savom Štrpcem

“Imamo u Zagrebu još oko 360 ekshumiranih tela, koja sigurno potiču iz vremena ‘Oluje', ali ih još nismo identifikovali. Ima i oko 60 registrovanih grobnih mesta koja nisu ekshumirana. Kad se zna gde su ta grobna mesta trebalo bi to i da se ekshumira, ali oni u Hrvatskoj sve to potežu polako”, navodi Štrbac.

Poručio je porodicama koje još uvek imaju nerešeno pitanje nestanka i identifikacije svojih članova u ratu i “Oluji” da moraju da aktivno učestvuju.

Kaže da svaka porodica mora da napravi dva koraka – da prijavi svog nestalog kod Međunarodnog komiteta crvenog krsta ili kod nacionalnog komiteta bez obzira gde u svetu nalaze.

“To je moguće i da daju kap krvi iz prsta. Što više članova porodice da, to je veća verovatnoća da će ti referentni uzorci biti kvalitetni i da će moći, ako su negde pronađeni posmrtni ostaci da se identifikuju”, objašnjava direktor Veritasa.

Naglašava da je u “Oluji” proterano najmanje 220.000 hiljada ljudi i da su do tog podatka došli analizom. Glavni štab Vojske Republike Srpske je 1993. godine napravio popis stanovništa i to su uzeli za osnovu kao i sve druge parametre.

Koliko danas ima Srba u Hrvatskoj

“Svaki dan čekamo rezultate prošlogodišnjeg popisa stanovništa. Ali da kažem da je 1991. godine po tadašnjem popisu u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena. Među Jugoslovenima je bilo između 60 i 70 procenata Srba i u tome se slažu svi demografi”, navodi Štrbac.

Dodaje da je 2011. godine bilo 186.000 Srba, a da su Jugosloveni bili statistička greška.

“Procene su da bi rezultat popisa iz 2021. godine mogao biti porazan za Srbe, jer je tamo staračka populacija, biološki sat radi, umiru prirodnom smrću, još kada se tome dodaju i neuslovi u kojima žive. Očekuje se da bi ih sad moglo biti oko 150. 000 do 160.000”, ocenjuje Štrbac.

“Hrvatska nije raspoložena da sudi svojim zločincima”

U Hrvatskoj je, kaže, otvoreno desetak istraga za ratne zločine. Otvorili su mnogo istraga za “Oluju”, ali to su klasična krivična dela, krađe i ubistva nisu podvodili pod ratni zločin.

“Dvojica su hrvatskih vojnika do sada pravosnažno osuđena za zločin nad Srbima u `Oluji`. Jedan od njih je etnički Albanac, osuđen na sedam godina za ubistvo dvoje staraca kod Šibenika i vojnika koji im se predao kod Kistanja”, navodi Štrbac.

Drugi je, kaže, Srbin etnički koji je počinio zločin nad svojim komšijama u selu Kijani. On je za ubistvo porodice Sovilj, majke i dvoje dece, dobio deset godina zatvora.

Komentarišući upozorenje tužioca sudskog mehanizma u Hagu Serža Bramerca u SB UN da Hrvatska nije baš raspoložena da sudi svojim zločincima, Štrbac naglašava da je trebalo čekati 27 godina da Bramerc kaže pravu istinu.

“Ne bi ni to rekao da nije bio isprovociran izjavom njihove glavne državne tužiteljke Hrvatske, koja je rekla vezano za Petrovačku cestu, da njihovi tužioci nisu našli nikakav dokaz za zločin. Onda se javio Bramerc i rekao – mi smo tom njihovom oficiru za vezu dali masu dokumenata, dokaza da su počinjeni mnogi zločini u Oluji”, istakao je Štrbac.

Podsetio je da svake godine na godišnjicu “Oluje” Veritas izdaje “Bilten – dani tuge i sećanja”.

Pored državnog obeležavanja godišnjice stradanja Srba, Veritas obeležava tri dana, u petak, subotu i nedelju stradanje Srba na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.