D.I.C. Veritas

RTS, 15. 05. 2024, Vojislav Medić u Osijeku osuđen na 14 godina zatvora

Nekadašnji sudija Vojnog suda u Beogradu Vojislav Medić osuđen je na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen od novembra 1991. do avgusta 1992. godine, odlučio je Županijski sud u Osijeku. Odbrana najavljuje žalbu i poručuje da će insistirati da se novo suđenje izmesti u drugi sud.

Sudsko veće smatra da je tužilaštvo dokazalo da je Vojislav Medić bio ispitivač i da je zlostavljao hrvatske vojnike u logorima Sremska Mitrovica, Stajićevo i Niš nakon pada Vukovara novembra 1991.

U odmeravanju kazne u obzir su uzeli i činjenicu da, kako kažu, optuženi nije ispoljio kajanje tokom postupka, ali i da do sada nije bio osuđivan.

„Vaše tvrdnje da ste bili običan sudac i da ste u inkriminirano vreme radili na različitim predmetima Vojnog suda u Beogradu i da zbog posla niste mogli napuštati radno mesto pobijaju ranije izvedeni dokazi, a imajući u vidu činjenice da ste na zahtev visokorangiranpg vojnoobaveštajne službe uprave za bezbednost Vojske JNA odlazili na rad izvan svoje radne oblasti. To jasno upućuje da niste bili običan vojni sudac već osoba od poverenja vrha sigurnosti obaveštajne službe i da ste se mogli kretati bez ograničenja“, rekao je Predsednik sudskog veća Mirko Ljubiči.

U kaznu će biti uračunate i dve godine koje je Medić proveo u istražnom zatvoru od hapšenja 2022. Tužilaštvo zadovoljno presudom, odbrana iznenađena, a porodica najavljuje dalju pravnu borbu.

“U novom suđenju insistiraćemo i zahtevati još u žalbi da u ponovljenom suđenju ne sudi više ovaj sud jer evidentno u ovaj sud ne možemo imati poverenja. Većina sudaca ili gotovo svi su sudjelovali u ovom postupku u bilo kojoj fazi, u nekim izvanraspravnim vijećima, optužnim vijećima ili raspravnim vijećima. Ne bi bilo realno očekivati da bi bili nepristrasni u tim okolnostima“, kaže advokat odbrane Tomislav Filaković.

Izricanju presude, osim porodice i medija, prisustvovali su i svedoci tužilaštva, saslušani tokom suđenja.

Po objavljivanju presude znaće se da li je doneta jednoglasno ili je bilo izdvojenog mišljenja. Odbrana ima rok od 15 dana da podnese žalbu.

 

 

Milica Milosavljević

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.