D.I.C. Veritas

RTS 21. 11. 2015., Kvadratura kruga – Dubina zločina 3. deo [Video]

Autor emisije Kvadratura kruga:  Branko Stanković

U trećoj epizodi serijala “Dubina zločina”, koji govori o logorima za decu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, saznaćete gde su završili i kakvu su sudbinu doživeli srpski mališani koje je iz tih logora izbavila Diana Budisavljević.

Nakon završetka rata mnoga od te dece nisu imala gde i kome da se vrate jer su im domovi bili porušeni, a roditelji pobijeni.

Decu, čiji su roditelji preživeli logore u Nemačkoj i NDH posle rata bilo je teško vratiti i povezati sa svojima, jer je hrvatska OZNA uništila deo Dianine kartoteke sa ključnim podacima na osnovu kojih bi se mogao pronaći trag i utvrditi identitet te dece.

Većina tih mališana je posle izbavljenja iz logora smeštena u rimokatoličke porodice u kojima su dobili nova imena i prezimena. Neki od njih otkrivali su svoj identitet i srpsko poreklo tek posle 15 ili 20 godina nakon rata, kao na primer glumica Božidarka Frajt ili Zorka Delić Skiba i Brigita Knežević koje o tome svedoče u ovoj emisiji.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.