D.I.C. Veritas

RTV, 02.01.2021, Dukići u “Oluji” izgubili sve. Sada ponovo ostali bez krova nad glavom

SREMSKI KARLOVCI - Gotovo sve što je porodica Đorđa Dukića za dve i po decenije mukotrpnog rada i odricanja, nakon progona u “Oluji”, stekla u novom zavičaju na Banstolu, nestalo je juče u požaru za nepunih sat vremena. Ali solidarnost Krajišnika, Ličana, Banijaca… jednom rečju “Banstolaca” nije izostala. Dukići kažu: “Dobro je, ima Boga i dobrih ljudi.”

Đorđe, “dete Oluje”, koji je na Banstol stigao kao dečak sa majkom i sestrom, bez igde ičega, izrastao je u vrsnog majstora i zanatliju. Pored svoje ozidao je još mnogo kuća na Banstolu, u Čortanovcima, Beški, Krčedinu i gde god je stigao.

Za njim su išle samo reči hvale: majstor kakovog možete poželeti.

Od nedavno je odlučio da se umesto građevinarstvom bavi stolarijom, izradom originalnog nameštaja i drvene galanterije od plemenitog drveta i svu ušteđevinu uložio u to. Kupio je mašine, sav potreban alat, građu i krenuo.

Kad juče, oko pet popodne, kad je on skoknuo do grada, a majka Jovanka ostala sama kod kuće, u radionici je buknuo požar. Dok su stigli vatrogasci, iz Inđije i Karlovaca, radionica sa kompletnom opremom i već urađenim delovima nameštaja je izgorela. Vatrogasci su spasili manji deo kuće, ali sada ni on nije za stanovanje.

“Šta da ti kažem. Sve je nestalo. I namštaj, i alat…Čekića više nemam”, sa knedlom u grlu kaže Đorđe, koji je svojim rukama sazidao kuću i radionicu od nekih 150 kvadrata. I opet se vratio – na nulu.

Međutim, sreća u nesreći je da niko nije nastradao. I da su tu dobre komšije. Već danas su se u dvorištu Dukića okupili brojni meštani, ljudi slične prognaničke sudbine, i akcijaški čiste ostatke zgarišta.

“Đole i njegova mati Jovanka su sjajni ljudi, učinićemo sve što možemo da im pomognemo da ovo prevaziđu”, kaže Nikola Terzić, jedan od komšija.

A danas su porodicu Dukić obišle i članice Opštinskog veća Sremskih Karlovaca Nadica Agbaba i Živana Živanović i obećale finansijsku i svaku drugu pomoć kako bi Dukići obnovili svoj krov nad glavom.

“Za prvu ruku, predsednik Skupštine opštine Boban Petković je dao nalog da se Dukićima dopremi kontejner da odnese šut sa zgarišta, a mi ćemo narednih dana, nakon procena štete i mogućnostima Opštine gledati da im maksimalno koliko možemo finansijski pomognemo”, kaže Nadica Agbaba, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.