D.I.C. Veritas

Спутњик, РТС, Танјуг, 04. 08. 2023, Дан сећања: Цела Европа ћути о „Олуји“ – највећем етничком чишћењу од 1945. [Видео]

У Приједору је у току централа манифестација поводом обележавања Дана сећања на страдале и протеране Србе у војно-полицијској акцији “Олуја”. Председник Србије Александар Вучић рекао је да се за „Олују“ користе разни изрази, али не желе да кажу да је то највеће етничко чишћење у Европи од 1945. године.

Он је у обраћању окупљенима рекао да смо последњих дана сведоци лицемерја и двоструких стандарда великих сила према Србима.

Подсетио је да, поводом оптужнице која је подигнута у Београду у случају ратног злочина на Петровачкој цести, нико из света није рекао, ни из једне земље са Запада, да је српско тужилаштво одрадило одличан посао, и да дечја смрт не сме да буде накажњена.

“Зато је важно да ми Срби будемо јединствени, да се држимо заједно и да кажемо шта је то што се догодило, и да од тога не одустајемо“, поручио је Вучић.

Приједор је, истакао је, био прва станица колоне прогнаних, негде на путу ка слободи, знајући да им под онима који су им децу убијали нема опстанка.

Казао је да се могу видети и многи стварни и лажни српски интелектуални кругови, и у Београду и Загребу и у многим другим градовима, који ће све могуће изразе да употребе, али да никада неће рећи да је то био злочин етничког чишћења.

“Али када погледате бројеве, а ово су људи, а не кликери и бројеви, сви су они људи, са срцем и душом. Да анализирамо, ипак, из њиховог угла – како то пре само 30 година било је 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају, па шта се десило са тим људима”, истакао је Вучић.

Запитао је како нестадоше толики људи и због чега су нестали.

“Је'л зато, што им је много добро и лепо било или зато што сте учинили тежак злочин против једног народа”, поручио је Вучић.

Када је реч о санкцијама против челника Републике Српске, истакао је да је данас дошао и због тога.

Никада више Србија неће да затвара своје путеве за свој народ, нема више баријера за наш народ, нема блокада, увек ћемо бити уз наш народ у Републици Српској, поручио је председник.

Посао и дужност Србије, истакао је председник, да буде уз народ Републике Српске када је тешко.
“Србија неће да уводи санкције и помоћи ће Републици Српској“, поручио је Вучић.
„Олуја“ је удружени злочиначки подухват САД и Хрватске

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је акција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је, како је навео, једва дочекала да етнички очисти тај простор од Срба.

„То се не може опростити. Америка може бити велика, али је унижена и мала јер према једном малом народу упорно одржава негативан однос, како у Републици Српској тако и у Србији. Америка од првог дана руши права Републике Српске и Дејтонски споразум и никад није престала“, рекао је Додик.

Указао је да је одласком наших људи командовао амерички амбасадор у Загребу “који није имао срама да се склони и ућути, него је све учинио да то буде успешна акција како су они то звали”.

“То се не може опростити. Може Америка да буде колико хоће велика, али је унижена и мала, јер упорно према једном малом народу достојном слободе покушава да одржи тај негативни однос и да тај негативни однос и дан дан упрожњава и према Србији и према Републици Српској“, нагласио је Додик.

Навео је да су нас учили и одгајали да о нашим страдањима и патњама ћутимо.

“Готово да је био уобичајен рефлекс српског народа не говори о својим страдањима да не би оног ко је починио злочин случајно увредио. Пре девет година захваљујући господину Вучићу девети пут смо овде да обележимо страдање и да кажемо да нећемо заборавити“, истакао је Додик.

Поручио је свима који се питају зашто се церемонија одржава у Приједору да пре месец дана нико ништа није рекао када су Бошњаци у том граду обележавали своја страдања.

“Ми сматрамо да то треба тако да буде. Зашто онда ви мислите да ми немамо права, ко сте ви да нам држите предавања”, упитао је Додик.

“Приједор је место сусрета колона и страдања, ово је град страдалник и град јунак. Зато смо овде управо вечерас да се присетимо свих наших страдалих, душа ме боли. Знам да им нико неће судити, али рачунам да су људи или бар мислим да јесу, па ће их нека генерална људска и Божја правда негде стићи“, нагласио је Додик.

Поручио је и да никада неће дозволити да било ко омаловажава српски народ и наше страдање.

Истиче и да ми нисмо огрезли у мржњу и да не мрзимо, већ зовемо на дијалог.

“Нема упорнијег човека, чак и мене некада нервира, који упорно зове на дијалог од Вучића, а они то стално одбијају“, рекао је Додик.

Навео је да су и данас одлучили да борцима Војске Републике Српске Крајине изједначе статус са борцима Републике Српске.

“Данас и јуче, захваљујући председнику Вучићу и његовом тиму, направили смо доста добрих послова, ојачали наше уверење и подршку једни другима“, додао је Додик.

“Ако је мир неопходан, а јесте, и ако морамо да сравнимо наше билансе онда ћемо рећи Хрватска је направила једну државу, а српски народ је направио две државе – Републику Српску и Србију и борићемо се једнако за то“, закључио је Додик.

 

„Бол нема ни нацију ни веру“

У обраћању окупљенима, патријарх Порфирије је рекао да смо данас сабрани у молитвеном сећању на прогнане.

“И овог лета приносимо наше молитве за покој души пострадалим у протеклим ратововима”, додао је патријарх.

Поручио је да нико нема екслузивно право на љубав према својој кући и ближњима.

“Нико нема екслузивно право на љубав према својој кући, ближњима, родитељима, браћи и сестрама, народу, нико нема за себе резервисано право на јединство свог народа, екслузивно право на бол, на тугу, на сећање. Неки су се ипак одважили да мере бол и да кажу да неки бол није бол“, истакао је патријарх.

Нагласио је да бол нема ни нацију ни веру – бол је бол, ма чији био.

“Нека Бог прости душе страдалих у војној операцији Олуја, невиних жртава, деце, стараца, а свима нама нека дâ мир свој”, рекао је патријарх српски.

Манифестација је почела парастосом који је служио патријарх Порфирије са свештенством у присуству великог броја грађана и званичника Србије и Републике Српске.

Скупу на главном градском Тргу мајора Карлице присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник РС Милорад Додик, председници парламената Владмир Орлић и ненад Стевандић, премијери Ана Брнабић и Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министри и други званичници Србије и РС.

Приједор је град који је међу првима прихватио избеглице из Крајне током акције Олуја која је почела 4. августа 1995. године и у којој је протерано више од 220 000 љуиди и убијено скоро 2000 цивила.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.