D.I.C. Veritas

Tanjug, 16.02.2012., Dačić u Australiji razgovarao s kapetanom Draganom

SIDNEJ – Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas je razgovarao telefonom sa Draganom Vasiljkovićem, poznatim kao kapetan Dragan, koji je pod optužbom Hrvatske za ratne zločine u pritvoru u Australiji, a tamošnjim vlastima je preneo da bi taj proces trebalo da se vodi isključivo na pravnim osnovama.

Na zahtev srpske dijaspore i porodice Vasiljkovića, Dačić je razgovarao i sa svojim australijskim kolegom kako bi se proces koji se protiv Vasiljkovića vodi priveo kraju.

Dačić je rekao da “Vasiljković već šest godina boravi u pritvoru” i da smatra da treba da se “uklone sve primese politike i proces vodi isključivo na pravnim osnovama”.

Dačić je istakao da se Srbija interesuje za ovaj slučaj, “štiteći sva legitimna prava svojih građana”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

“U vreme kada predsednici Srbije, BiH i Hrvatske razgovaraju o tome da treba pokrenuti inicijativu da se osumnjičenima za ratne zločine sudi u državama čiji su državljani, tu ideju vidim kao jedan od načina rešavanja i ovog problema”, rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija ne želi da utiče na sudske procese, “ali svakako želi da doprinese da se procesi koji se vode oslobode političkih primesa i da dobiju obrise pravne forme, kako se radi svuda u svetu”.

On je naveo da je veoma redak slučaj i “mislim i da je jedini primer u Australiji da neko šest godina bude u pritvoru, a da se i dalje čitav proces nalazi gotovo na istom mestu gde je bio i na početku”.

Vasiljković je uhapšen 20. januara 2006. na osnovu hrvatske poternice zbog optužbi o ratnim zločinima nad hrvatskimzarobljenicima u zatvoru u Kninu 1991. i selu Bruška kod Benkovca 1993. godine.

Hrvatsko pravosuđe tereti Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, i za učešće u napadu na hrvatska sela oko Gline 1991. godine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.