D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 11.01.2017., Саво Штрбац: Увреда је поредити „Веритас“ и Линту

Реаговање на текст „Штрпца сад бране дрвени адвокати

Шта сам то лагао о Линти? Да је био сарадник хрватске владе у програму стамбеног збрињавања? Био је, каже, али по наговору УНХЦР. Да је на састанак у Цирих отишао мимо српске делегације? Јесте, каже, али на препоруку тадашњег шефа Канцеларије УНХЦР-а у Србији. Личност од интегритета. Рођен за вођу свих Срба.

Има ли четири НВО на истој адреси? И ту чињеницу признаје. Али свака од њих, каже, има своје органе управљања. Није спорно. Али је истина да их је Линта основао, водио или још увјек води. Шта ће му толике НВО?

Да ли је Савез Срба из региона (ССР) фантомска организација? Па сам каже да она не окупља организације, већ појединце. Које појединце? Распитивао сам се, али одговор нисам нашао. Како то да тек основана НВО добије веома издашну донацију од Министарства културе и информисања за издавање новина у енормном тиражу које служе за његово лично промовисање?

Петиција би сигурно спријечила улазак РХ у ЕУ само да је „Веритас“ ставио свој печат на низ од 101 НВО. А гдје се то уопште разговарало о тој петицији? У Бриселу, колико се сјећам, није. У стварности та петиција је убрзала пријем Хрватске у ЕУ јер је број од преко 400.000 прогнаника свела на 70.000. Значи ли то да су остали прогнаници били за улазак Хрватске у ЕУ? Ако је одговор потврдан, онда је Линта велики посао одрадио за Хрватску, као што се још увијек прича у прогнаничким круговима.

Savo Štrbac: Uvreda je porediti „Veritas“ i Lintu, Večernje novosti, 11.01.2017.

Шта је са „резолуцијом о поштовању људских права избјеглих и прогнаних“ коју је, по уласаку у Скупштину Србије први пут, свакодневно најављивао преко свих медија? Коалицију је напустио (сам каже да ССР и није члан Коалиције) а да резолуција није ни стигла на дневни ред. Кога ли ће оптужити да је крив за овај неуспјех?

Шта ће бити са „свесрпским“ пројектом „евидентирање имовине избјеглица/прогнаника из РХ, БиХ и СЛО“, којег је покренуо преко ССР прије годину дана и којег је већ више пута продужавао а држава га такође издашно финасира? Србија је такав попис направила 1996, када је око 75.000 породица „за вруће ране“ пописало имовину коју су оставили у РХ. То је до сада најрелевантнији попис – јер је од државе, а и свеобухватан је.

Кога може задовољити Линтино објашњење да је тај попис застарио? За оне који се бар мало разумију у рат и рјешавања ратних посљедица, такво објашњење је смјешно и наивно.

Негдје начух да је тек неколико хиљада породица из региона пописало своју имовину преко ССР. Значи ли то да они који се не јаве Линти и не тражи своју имовину? Коме овај попис иде у прилог? Само Хрватској држави. Кога ли ће оптужити за унапријед предвидљив неуспјех оваквог евидентирања имовине?

У досадашњој полемици одговорио сам на сва Линтина питања укључујући и оно о „чикашкој нагодби“. Његово је право да прихвати или не прихвати моје објашњење. У праву је и кад тврди да није сукоб интереса бити предсједник НВО и народни посланик. На то се нису ни односила моја питања која сам поставио у тексту „Кога представља Линта“ и зато их понављам:

Зашто је Коалицију, која му је донела мјесто народног посланика, барем формално напустио, и то неколико месеци пред овогодишње ванредне парламентарне изборе? Кога то онда представља у новом сазиву Скупштине Србије, ако је напустио коалициони споразум са СНС, на чијој листи је и сада као коалициони партнер ушао у Скупштину? Зар није у сукобу интереса кад као народни посланик и потпредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије оснује и води НВО, која се зове Савез Срба из региона? Дакле нагласак је на овој а не било којој НВО.

Током полемике Линта је у више наврата правио паралеле између „Веритаса“ и његових НВО те између мене и њега. Нема ту никаквих сличности. Много ме вређају такви покушаји. Стварно сам био секретар Владе РСК у вријеме оснивања „Веритаса“. А гдје се Линта налазио у вријеме рата? У РСК није, кажу Кордунаши.

Саво Штрбац, „Веритас“

(Полемика између Саве Штрпца и Миодрага Линте овим текстом је завршена. Редакција)

Вечерње новости, 11.1.2017. (штампано издање)

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.