D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Agencije, 15.04.2018, DONjA GRADINA: Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida; Gojković: Ne dozvoliti da se ovi zločini negiraju

U Spomen-području Donja Gradina obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac

U Spomen-području Donja Gradina obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Donja Gradina, u Republici Srpskoj, najveće je stratište u sistemu ustaškog logora Jasenovac.

RTRS prenosi da su obeležavanju Dana sećanja u ime Republike Srpske (RS) prisustvovali predsednik Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović.

Obeležavanju su u ime institucija Srbije prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Navodi se da je Gojkovićeva izjavila da o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, mora glasno da se govori i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svedoče i upozoravaju čovečanstvo.

Ona je u obraćanju u Spomen-području “Donja Gradina” poručila da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

“Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila je držatvorni projekat čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda – Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle. U temelju NDH bili su mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine. Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne sme dopustiti, odnosno ne sme se dozvoliti da se vrate takve vrednosti”, rekla je Gojkovićeva koja je u ime Srbije položila venac.

RTRS navodi da su vence položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina venac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Nemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS i Kancelarije Visokog predstavnika (OHR), kao i delegacija opštine Kozarska Dubica.

Podseća se da sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 dece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

GOJKOVIĆ: NE DOZVOLITI DA SE OVI ZLOČINI NEGIRAJU

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković prisustvovala je danas u Spomen području Donja Gradina komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve logora Jasenovac, gde je poručila da se neće dozvoliti da se ti strašni zločini negiraju, opravdavaju i zaborave.

Gojković je tom prilikom istakla da, u ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata, kako se zločin više nikada ne bi ponovio.

Gojković je ukazala da su u Donjoj Gradini, koja je najveće stratište logora Jasenovac, kao i u drugim logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, poput Jastrebarskog, Stare Gradiške, Siska, Loborgrada, Jadovna i nebrojenim znanim i neznanim stratištima, ljudi istrebljivani sistematski, smišljeno i organizovano, saopšteno je iz Kabineta predsednice narodne skupštine.

Ona je naglasila da se i posle više od sedam decenija pitamo kako je moguće da u ljudima može da postoji tako strasna mržnja prema čoveku, prema drugome i to samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi.

Predsednica Narodne skupštine je napomenula da se strahota ovih zločina ne ogleda samo kroz broj nevinih žrtava koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu, čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda – Srba, Jevreja, Roma.

Gojković je istakla da smo danas u obavezi da podignemo naš glas protiv pokušaja revizionizma i rehabilitacije nakazne ideologije mržnje i rasizma koja je bila u temeljima NDH, navodeći da svaki pokušaj oživljavanje fašizma i ustaštva ugrožava ljudska prava i dostojanstvo.

“Protiv tog suštinskog zla, koje prezire radost i mrzi život, moramo da se borimo svom svojom snagom. Ne smemo mu dozvoliti da muči naše potomke, kao što je mučilo naše pretke. Njemu ne sme biti mesta u svetu i budućnosti koju gradimo i kojoj se nadamo”, poručila je predsednica Narodne skupštine.

Zato, dodala je, brižljivo čuvajući sećanje i tražeći pravdu za žrtve, u iskrenoj želji da gradimo bolji region i svet, naš odgovor na nasilje i ekstremizam je još snažnija privrženost miru i saradnji i još veća posvećenost razvoju i napretku i svestranom jačanju naše države i naroda.

Gojković je naglasila da moramo jasno reći: “Nećemo dozvoliti da se ovi strašni zločini negiraju, opravdavaju i zaborave. Nećemo dozvoliti zbog žrtava, ali i budućnosti generacija koje dolaze posle nas, kao i zbog mira i stabilnosti koji želimo da gradimo sa onima u našem okruženju koji to iskreno žele.”

DODIK: JASENOVAC BIO DRŽAVNI PROJEKAT NDH-A, ZA ČIJ ZLOČINE NIKO NIJE ODGOVARO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekt Nezavisne Države Hrvatske (NDH), za koji nikada niko nije odgovarao i koji danas nema zvaničnu kategorizaciju kao genocid.

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u Spomen području Donja Gradina rekao da je srpski narod iz Prvog svetskog rata izašao potpuno devastiran, a da je ubrzo počeo Drugi svetski rat u kojem je nastavljeno ubijanje i stradanje Srba.

“Ubijali su nas gde su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali, jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i deteta”, kazao je on, dodavši da je iz Jasenovačkih logora uspela da se probije samo mala grupa od 1.100 ljudi, pred sam kraj rata, u aprilu 1945. godine.

On je kazao da su Srbi kroz istoriju stradali zbog “iluzija i straha”, navodeći da je Republika Srpska stvorena kao “odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekom drugom narodu”.

“Sredinom devedesetih godina nam je pokušano da se inputira da smo pokušali nekoga ubijati. Mi smo branili svoju slobodu, svoje kuće i nećemo odustati od nje. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u svetu koji je u neredu, najvažnije je da se priziva mir, medju ljudima, narodima i državama.

“Mi smo pripadnici srpskog naroda koji je miroljubiv i teži stabilnosti i miru. Želim da se zavetujemo na život, na miran život na ovim prostorima. Ako ne možemo da živimo zajedno sa onima za koje smo mislili, možemo živeti u miru jedni kraj drugih. Moram pozvati na mir medju nama, medju ljudima, medju narodima”, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da je “Jasenovac majka svih zala na ovim prostorima”.

“Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još odredjuju karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni deo Balkana”, rekao je Govedarica.

On je naveo da od moderne evropske države Hrvatske traži da se konačno i nedvosmisleno odredi prema “ovom užasnom mestu” i da se najoštrije suprotstavi svakom pokušaju umanjenja žrtava, kao i da ni po koju cenu ne dopusti da “jedna naopaka i neljudska ideologija i danas nalazi načina da digne glavu u Hrvatskoj”.

Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel kazao je danas da nije vreme da se ćuti o zločinima u Drugom svetskom ratu, već o njima treba da se govori, jer su, kako je istakao, neprijatelji glasni.

On je ocenio da je “tišina dugo vladala stratištima na kojima su ustaše krvničkim ubijale nevine žrtve”.

Asiel je danas u Donjoj Gradini čitao molitvu na jevrejskom jeziku za Jevreje ubijene u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Član Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković rekao je da su na ovom mestu stradali njegovi sunarodnici samo što su bili Romi, dodavši da nikadaneće biti utvrdjen tačan broj Roma koji su odvedeni u vagonima u Jasenovac.

Acković je za stradale pročitao molitvu na romskom jeziku.

VULIN: NIKOME NIJE STALO DO MIRA, KOLIKO SRBIJI

Srbija je garant i čuvar mira na Balkanu, istakao je danas u Donjoj Gradini ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da, dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, neće se nikava više ponoviti ni Jadovno, ni Jasenovac, ni “Bljesak”, ni “Oluja”.

“Nikada više srpski narod neće mirno prihvatatati da bude odvođen u logore, zatiran i proterivan. Nikada više”, rekao je Vulin na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

On je dodao da, zato što se o Jasenovcu ćutalo i zato što se o Jasenovcu nije govorilo, Srbi su dočekali da krajem 20. veka još jednom osete ustašku ideologiju, još jednom stradaju, još jednom bivaju ubijeni i proterani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Naša obaveza je da o Jasenovcu govorimo, naša obaveza je da podsećamo i naša obaveza je da svaki put kada bilo ko pokuša da relativizuje jasenovačko zlo, da obnovi ustašku ideologiju, da progovorimo i da se suprotstavimo”, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ne može se razumeti suština građanskih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ako se ne poznaje jasenovački užas i ako se ne znaju i ne shvataju razmere jasenovačkog genocida.

“Tako je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju istrebljenja srpskog naroda, njegovog proterivanja i njegovog zatiranja”, istakao je ministar Vulin.

On je dodao da će Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma uvek snažno podržavati Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum i nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi.

“Srbija je garant mira, Srbija je čuvar mira, Srbija je garant da će svi narodi na Balkanu živeti dobro i živeti u miru, i nikome više nije stalo do mira nego srpskom narodu, baš nikome. Srbija je garant mira i čuvar mira, ali isto tako čuvar slobode svog naroda, čuvar prava srpskog naroda da živi tamo gde se rodio, da traje tamo gde se rodio i da nikada više ne doživi genocid kakav je jasenovački. Ne treba samo Srbi da osuđuju i podsećaju na jasenovački užas, to treba da rade svi ljudi i svi narodi svako u kome ima ljudskosti i čovečnosti”, poručio je ministar Vulin.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.