D.I.C. Veritas

VecernjeNovosti.ba, Srna, 16.12.2022, STRADALNICI U ZLOČINAČKOM „BLJESKU“: Identifikovani posmrtni ostaci dvije srpske žrtve – Mitra Bosanca i Milana Prodanovića

POSMRTNI ostaci dvije srpske žrtve – Mitra Bosanca i Milana Prodanovića, koji su stradali tokom hrvatske vojne akcije “Bljesak”, identifikovani su u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2021. godine prilikom razminiranja terena u šumi kod Okučana i Šumetlici.

 Mitar /Krste/ Bosanac rođen je 12. jula 1966. godine u Donjim Cjepidlakama kod Daruvara, gdje je i živio, a poginuo je 4. maja 1995. godine na području Ivanovca u akciji „Bljesak“. Ekshumiran je 2021. prilikom razminiranja terena u šumi kod Okučana.

Milan /Petra/ Prodanović rođen je 2. januara 1956. godine u Bučju kod Pakraca, gdje je i živio, poginuo je 1. maja 1995. godine na Psunju na lokacija „Kriva breza“, a ekshumiran 2021. prilikom razminiranja terena u Šumetlici.

U vrijeme pogibije obojica su bili pripadnici Zapadno-slavonskog korpusa Srpske vojske Krajine.
Iz „Veritasa“ napominju da je juče u Zagrebu saopšteno da su identifikovani posmrtni ostaci šest nestalih i smrtno stradalih u ratu u Hrvatskoj, ali da su navedena imena samo dvojice „hrvatskih branitelja“, a da identitet ostalih još nije poznat.
Po dva lica ekshumirana su na području Vukovarsko-sremske i Brodsko-posavske županije, jedno na području Požeško-slavonske županije, a jedno je preuzeto s područja BiH.

„Veritas“ podsjeća da je od 2001. godine iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano ukupno 1.637 posmrtnih ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

To uključuje i one koji su živjeli i ratovali na hrvatskoj strani, od čega su do sada identifikovana 1.282 posmrtna ostatka, dok ih još 355 čeka na identifikaciju.

Trenutno se na „Veritasovom“ spisku nestalih nalazi još 1.499 osoba srpske nacinalnosti, koje su nestale od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, a među njima je 1.068 civila, od kojih 418 žena.

„Veritas“ trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom „nepoznat“, koji i 27 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju i identifikaciju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.