D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 14.10.2018, Savo Štrbac: VARVARSKI ODNOS PREMA SRPSKIM GROBLJIMA

Juče su mediji objavili da je hrvatsko Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo  u javnu raspravu izmjene i dopunu Zakona o grobljima kojim namjeravaju spriječiti i ukloniti natpise koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo, a u skladu s Zaključcima i preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Zainteresirana i stručna javnost može se u javnu raspravu uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi do 25. oktobra, uz prethodnu registraciju, putem portala eSavjetovanja. Izglasavanje zakona se očekuje u drugom kvartalu iduće godine, a rok do kada bi se trebao realizovati (porušiti i ukloniti nepodobni natpisi) je 31. decembar 2020. godine.

Pomenuto Vijeće je osnovala hrvatska Vlada 2. marta 2017, čiji je neposredni povod za osnivanje bio nekoliko mjeseci ranije postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS (hrvatskih oružanih snaga) u “domovinskom ratu” u Jasenovcu, na kojoj je bio uklesan i ustaški pozdrav iz vremena NDH “Za dom spremni”, a glavni zadatak mu je bio  da Vladi, u roku od godinu dana,  predloži sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva  s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja nezavisnosti.

Dva dana prije određenog roka, 28. februara o.g., Vijeće je javnosti objelodanilo svoj izvještaj pod imenom “Dokument dijaloga” u kojem se navode i sljedeći zaključci i preporuke:

“Vijeće ne smatra neprihvatljivom” (!?) izričitu zabranu javne upotrebe svih prima facie spornih (jednoznačenjskih) obilježja mržnje, koja se identifikuju s idejama totalitarizma, pa su sama po sebi njihovi noseći simboli, kao što su: fašistički rimski pozdrav, tzv. hitlerov pozdrav uz riječi “Zig hajl” (Sieg heil), nacistički znak kukastog krsta, nacistički znak “SS”, četnička kokarda, ustaško “U”, ustaški pozdravi “Za dom i poglavnika” i “Za dom spremni”, dok simbole antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu ne smatra spornima “na prvi pogled”, ali ih “istorijska kompromitacija” tokom jugoslovenske komunističke vladavine, a zatim i “oružane agresije na RH” svrstavaju i u sporna obilježja.

U istom izvještaju Vijeće je predložilo da “ne smatra neprihvatljivom izričitu zabranu javne upotrebe obilježja nekadašnjih samoproglašenih okupacijskih vlasti i paradržavnih tvorevina tzv. Republike Srpske Krajine i njoj prethodećih ‘srpskih autonomnih oblasti’ i ‘srpskih oblasti’ na teritoriju Republike Hrvatske (1990–1995)”, te da  ”ne smatra neprihvatljivom” dopunu Zakona o grobljima po pitanju koje se odnosi na pravno uređenje spornih natpisa-poruka na grobnim spomenicima kojima se “propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo”.

Neposredno po objavjivanju tog Izvještaja, komentarisao sam da bih možda i mogao naći opravdanje za zabranu krajinskih insignija iz tog ratnog perioda, ali  da ne mogu nikako prihvatiti kvalifikaciju da su Srbi bili okupatori prostora na kojem su vjekovima živjeli, jer se to protivi osnovnoj definiciji pojma “okupacija”.

Iskreno rečeno očekivao sam da, ako neko u hrvatskoj bude bilo šta radio po prijedlozima Vijeća, da će to biti u vezi sa “težim” insignijama: fašističkim, nacističkim, ustaškim,  komunističkim pa i krajnskim, a ne da će se krenuti od grobova. Izgleda da je ipak najlakše udariti na obilježja mrtvih Srba, jer nema ko da ih brani.

Pitao sam znači li to da će posebna komisija obilaziti sva srpska groblja i rušiti nadgrobne spomenike srpskim borcima sa srpskim insignijama iz vremena devedesetih ili će nekontrolisano, kao što se i do sada dešavalo, rušiti sve spomenike ispisane ćirilicom? A sad pitam ima li razlike između legalnog i stihijskog rušenja spomenika? Ima i to velike sa pozicija rušitelja – po usvajanju zakona za njih ne postoji nikakva zapreka za rušenje. Naprotiv, mogli bi biti sankcionisani oni koji sami ne poruše ono što je zakonom zabranjeno. A za mrtve i žive Srbe nema razlike -  u oba slučaja spomenik nestaje a samim tim i materijalni dokazi o vjekovnom bivstvovanju Srba na krajiškim prostorima.

A šta je sa ustaškim insignijama, zbog kojih je i osnovano pomenuto Vijeće?

Vijeće je u istom izvještaju preporučilo i iznimku od iznesenog pravila koje se odnosi na “striktno ograničenu upotrebu pozdrava ‘Za dom spremni’ zbog okolnosti vezanih za Domovinski rat”. Šta to znači u praksi pokazuje slučaj jasenovačke hosovske ploče, zbog koje je i osnovano Vijeće, koja je samo premještena u desetak kilometara udaljenu Novsku, gdje se i danas “kočoperi” na porušenom partizanskom groblju.

Predložene izmjene i dopunu hrvatskog Zakona o grobljima smatram apsolutno nehumanim, necivilizacijskim i varvarskim.

 

14. oktobra 2018.

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.