D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 8.3.2016., Saopštenje povodom ekstradicije srpskog generala u penziji Borislava Đukića

Danas je Crna Gora iz ekstradicionog pritvora Spuž kod Podgorice izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Republike Srbije Borislava Đukića.

Generala Đukića je 18. jula 2015. godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih prošlog vijeka.

General Đukić je optužnicom iz 1995. godine optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komadant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komadant svih pograničnih jedinica milicije RSK. Optuženima je 1993. godine određen pritvor te za njima raspisana potjernica na osnovu koje je i uhapšen.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta 2015. godine, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, te Jovan Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, PetraAnrdića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu devedesetih na području Sjeverne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Republike Srbije od 26. avgusta 2015. kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je minister pravde Crne Gore, Zoran Pažin, odlučio da ga se izruči Hrvatskoj.

General Đukić je peti uhapšeni Srbin na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine. Prvi je uhapšen Stanko Kovačević iz Ervenika kod Knina i to u novembru 2009. godine, u februaru 2010. ekstradiran u Hrvatsku (amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu). U martu 2010. godine u Baru je uhapšen Munjes Nikola iz Korlata kod Benkovaca, ekstradiran u Hrvatsku u oktobru 2010. (pravosnažno osuđen na pet godina). U junu 2010. uhapšen je Marin Krivošić iz Hrvatske Dubice, u Hrvatsku ekstradiran u avgustu iste godine (amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu). U septembru 2014. uhapšen je Marković Miloš, iz Kneževih Vinograda kod Belog Manastira, u Hrvatsku ekstradiran u novembru 2014. godine  (presuda odbijajuća nakon prekvalifikacije).

Posljednji je, 28. decembra 2015. godine, uhapšen još jedan srpski general Pavle Pantić rodom iz Sremske Mitrovice, protiv kojeg je ekstradicioni postupak u toku.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta su do sada uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 19-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernicaukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 8. mart 2016.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.