D.I.C. Veritas

Agencije, Hina, Blic, Index.hr, 05.08.2015., Tompsonov koncert u Kninu: Ustaški pozdravi i skandiranje “Ubij Srbina” [Video]

Više desetina hiljada ljudi večeras je, u okviru obeležavanja 20. godišnjice operacije “Oluja”, u Kninu prisustvovalo koncertu kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji je obeležen povicima nekih gledalaca “za dom spremni”, prenela je agencija Hina. Publika je na koncertu skandirala i “Ubij, ubij Srbina”.

Ustaške parole i govor mržnje: Koncertu prisustvovalo više od 60.000 ljudi, da bi tokom trajanja koncerta broj posetilaca bio povećan na preko 90.000, kako javlja agencija Hina po završetku koncerta.

Na stadionu NK Dinara okupilo se više od 60.000 ljudi, a organizatori su ranije saopštili da će koncertu prisustvovati i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

 

Index.hr Portal: Glogoški priča, publika viče “Ubij Srbina”

Tompson je koncert počeo usklikom “za dom”, mnogi iz publike uzvratili su mu sa “spremni”, a uzvikivali su i “Pobeda!” i “U boj, u boj za narod svoj!”.

Koncert Marka Perkovića Tompsona se na dan obeležavanja “Oluje” ranije svake godine održavao u Čavoglavama, a ove godine prvi put je organizovan u Kninu.

Na bini su se pojavili i Đuro Glovaški, predstavnik ratnih veterana dočekan sa ovacijama publike, i gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Nakon početnih reči Glovaškog, iz publike se začulo urlanje i skandiranje “Ubij Srbina”, prenosi portal index.hr.

Kako izveštava dnevnik Jutarnji list (Jutarnji.hr) prema prvim procenama, okupilo se više od 80.000 ljudi. Gradski stadion je ispunjen u potpunosti, atmosfera je uzavrela, masovno su se palile baklje, vijorile se zastave…

 

Index.hr Portal: Thompson i “Za dom spremni”

Koncert je otvorio Tompson odeven u maskirnu uniformu pesmom Bojna Čavoglave i pokličem ‘Za dom’, na što su mu iz publike uzvratili ‘Spremni!', a nastup je nastavio sa ‘Anice, kninska kraljice', čiji su stihovi ‘Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajinu do Knina’ izazvali euforiju među okupljenima.

Uzvikivalo se ‘Zovi samo zovi, ‘U boj, u boj', u publici je bilo mnoštvo zastava i transparenata s natpisima mesta. Policija je zabeležila šest prekršaja, uključujući nošenje kape i zastave s ustaškim obilježjima.

“Četiri prekršaja odnose se na kršenje zakona o javnom redu tako što je u jednom slučaju zabeležena prodaja zastave neprikladnog sadržaja, a u drugom se radilo o fizičkom sukobu. U ostala dva slučaja zableženo je omalovažavanje policijskih službenika”, rekla je glasogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor.

U VIP loži je viđen suprug Grabar-Kitarović, predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a u publici su viđeni i čelnik “Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara” Tomislav Josić, fudbaler Joe Šimunić, general Ljubo Ćesić Rojs i drugi.

Zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjica “Oluje” ove godine slavila se u Hrvatskoj dva dana.

Vojna parada održana je u Zagrebu, a centralna proslava obeležavanja “Oluje” održana je u Kninu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.