D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 5. октобар

1991.

* Предсједништво СФРЈ донијело је: „Наредбу о дјелимичној мобилизацији до нивоа попуњености команди, штабова, јединица и установа оружаних снага које обезбеђују њихову борбену готовост“. Потпредсједник Предсједништва Бранко Костић потписао је и наредбу: „ о губитку чина активних војних лица због дезертирања или преласка из ЈНА у парвојне формације“. Предсједништво је доношењем ових наредби: „прешло на услове рада за време непосредне ратне опасности и тиме преузима одређене ингеренције Скупштине СФРЈ“.

* Широм Хрватске воде се жестоке борбе између припадника ТО САО Крајина и ХОС око Осијека, Нове Градишке, Сиска и Пакраца.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман позвао је све Хрвате на одбрану домовине, док је истовремено Секретар ССНО генерал армије Вељко Кадијевић предложио прекид ватре.

* Њемачка влада је упутила захтјев ЈНА да одмах обустави све ратне операције.

* На данашњи дан у карловачом насељу Сајевац припадници Хрватске војске, браћа Жељко и Маријан Гојак, са још неколико  неидентификованих припадника ЗНГ,  упали су у кућу Србина Марка Рокнића. У кући су се налазили Марко Рокнић његова супруга Бранка иначе Хрватица, њихова дјеца Данијела и Ненад, Маркова сестра Драгица Нинковић и рођака Ана Гојак. Када су Припадници ЗНГ упали у њихову кућу породица је препознала браћу Гојак. Одмах су убили  Марка Рокнића (1952) и Драгицу Нинковић (1946), Данијела Рокнић (1977) је била тешко рањена, иако је мајка молила да јој помогну они су то одбили, Данијела је преминула усљед задобијених рана и немогућности да дођу до било какве медицинске установе јер су на подручју Карловца војна дејства билиа у току.

 

1992.

* На конференцији за штампу хрватски предсједник Фрањо Туђман изјавио је да је СРЈ стварност, а што се националних мањина у Хрватској тиче рекао је да оне „немају право тражити рјешавање свог питања мимо Устава хрватске државе“.

 

1993.

* Влада РСК је оштро осудила Резолуцију 871 СБ УН и оцијенила да она води у српско-хрватски рат широких размјера.

 

1994.

* Послије одлуке о ублажавању санкција према СРЈ отворен је београдски аеродром Сурчин слијетањем авиона „Аерофлота“, чиме је успостављена редовна линија Москва -Београд. Овим авионом је у Београд допутовао замјеник руског министра спољних послова и специјални изасланик руског предсједника Виталиј Чуркин, кога су на аеродрому сачекали бројни функционери савезне и републичке владе. Након тога Чуркина је примио предсједник Србије Слободан Милошевић.

* Београдски лист „Телеграф“ у рубрици „сензационално“ објавио је да Срби и Хрвати тајно преговарају у Грацу, уз тврдњу да ће „историјски споразум“ бити потписан кад двојица предсједника консолидују унутрашње прилике. У том правцу објављени су обриси формулисане политике тзв. мини Контакт групе коју су покренули амбасадори великих сила у Загребу: амбасадор САД Питер Галбрајт и амбасадор Русије Леонид Керестеџијанац.

 

1995.

* Представница УН-а у Београду Сузан Мануел изјавила је да је смањено паљење и пљачкање српских кућа у бившем сектору „Север“, али да је ситуација око три хиљаде Срба који су остали у РС Крајини „изузетно тешка“, „Хрватска војска пљачка имовину Срба, цивили су изложени малтретирању, а пре недељу дана две жене су убијене“, рекла је Мануел.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.