D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. oktobar

1991.

* Predsjedništvo SFRJ donijelo je: „Naredbu o djelimičnoj mobilizaciji do nivoa popunjenosti komandi, štabova, jedinica i ustanova oružanih snaga koje obezbeđuju njihovu borbenu gotovost“. Potpredsjednik Predsjedništva Branko Kostić potpisao je i naredbu: „o gubitku čina aktivnih vojnih lica zbog dezertiranja ili prelaska iz JNA u parvojne formacije“. Predsjedništvo je donošenjem ovih naredbi: „prešlo na uslove rada za vreme neposredne ratne opasnosti i time preuzima određene ingerencije Skupštine SFRJ“.

* Širom Hrvatske vode se žestoke borbe između pripadnika TO SAO Krajina i HOS oko Osijeka, Nove Gradiške, Siska i Pakraca.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman pozvao je sve Hrvate na odbranu domovine, dok je istovremeno Sekretar SSNO general armije Veljko Kadijević  predložio prekid vatre.

* Njemačka vlada je uputila zahtjev JNA da odmah obustavi sve ratne operacije.

* Na današnji dan u karlovačom naselju Sajevac pripadnici Hrvatske vojske, braća Željko i Marijan Gojak, sa još nekoliko  neidentifikovanih pripadnika ZNG,  upali su u kuću Srbina Marka Roknića. U kući su se nalazili Marko Roknić njegova supruga Branka inače Hrvatica, njihova djeca Danijela i Nenad, Markova sestra Dragica Ninković i rođaka Ana Gojak. Kada su Pripadnici ZNG upali u njihovu kuću porodica je prepoznala braću Gojak. Odmah su ubili  Marka Roknića (1952) i Dragicu Ninković (1946), Danijela Roknić (1977) je bila teško ranjena, iako je majka molila da joj pomognu oni su to odbili, Danijela je preminula usljed zadobijenih rana i nemogućnosti da dođu do bilo kakve medicinske ustanove jer su na području Karlovca vojna dejstva bilia u toku.

28. februara 2012. presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu  Željko Gojak je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina zbog ubistva Danijele Roknić i Dragice Ninković.

1992.

* Na konferenciji za štampu hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izjavio je da je SRJ stvarnost, a što se nacionalnih manjina u Hrvatskoj tiče rekao je da  one „nemaju pravo tražiti rješavanje svog pitanja mimo Ustava hrvatske države“.

1993.

Vlada RSK je oštro osudila Rezoluciju 871 SB UN i ocijenila da ona vodi u srpsko-hrvatski rat širokih razmjera.

1994.

* Poslije  odluke o ublažavanju sankcija prema SRJ otvoren je beogradski aerodrom Surčin slijetanjem aviona „Aeroflota“, čime je uspostavljena redovna linija Moskva-Beograd. Ovim avionom je u Beograd doputovao zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova i specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vitalij Čurkin, koga su na aerodromu sačekali brojni funkcioneri savezne i republičke vlade. Nakon toga Čurkina je primio predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

* Beogradski list „Telegraf“ u rubrici „senzacionalno“ objavio je da Srbi i Hrvati tajno pregovaraju u Gracu, uz tvrdnju da će „istorijski sporazum“ biti potpisan kad dvojica predsjednika konsoliduju unutrašnje prilike. U tom pravcu objavljeni su obrisi formulisane politike tzv. mini Kontakt grupe koju su pokrenuli ambasadori velikih sila u Zagrebu: ambasador SAD Piter Galbrajt i ambasador Rusije Leonid Kerestedžijanac.

1995.

Predstavnica UN-a u Beogradu Suzan Manuel izjavila je da je smanjeno paljenje i pljačkanje srpskih kuća u bivšem sektoru „Sever“, ali da je situacija oko tri hiljade Srba koji su ostali u RS Krajini „izuzetno teška“, „Hrvatska vojska pljačka imovinu Srba, civili su izloženi maltretiranju, a pre nedelju dana dve žene su ubijene“, rekla je Manuel.

 

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.