D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 9. новембар

1989.

* Срушен је Берлински зид, чиме је званично започело уједињење Источне и Западне Њемачке.

1991.

* На граници БиХ-Хрватска размјењена 332 хрватска војника за 457 војника ЈНА.

* Крње Предсједништво СФРЈ затражило је да УН хитно пошаљу мировне снаге у Хрватску.

* Министар спољних послова Хрватске, Звонимир Шепаровић, затражио је долазак мировних снага уХрватску.

* ЕЗ је запријетила блокадом Јадрана, а Француска је иницирала поморске маневре девет западних земаља у близини Јадрана.

* Квочка Радован 1958) син Петра, Петровић Ђорђе (1965) син Петра и Стојановић Ђорђе (1930), сви из Караџићева код Винковаца, поогинули су тако што су упали су засједу ЗНГ.

1992.

* Копредсједник Мировне конференције о Југославији лорд Дејвид Овен присуствовао је у Бриселу на сасатанку Савјета за спољне послове ЕЗ.

1993.

* У сукобима Хрвата и Муслимана у Мостару је срушен Стари мост, величанствена грађевина из 16.вијека под заштитом УНЕАСКО-а.

1994.

* Копредсједници Међународне конференције о бившој Југославији лорд Дејвид Овен и Торвалд Столтенберг стигли су у Београд у приватну посјету предсједнику Србије Слободану Милошевићу.

1995.

* МКСЈ у Хагу је подигао оптужницу против тројица официра бивше ЈНА Миле Мркшића, Мирослава Радића и Веселина Шљиванчанина. Они се терете за масовна убиства хрватских заробљеника и цивила почињена 1991. године на Овчари код Вуковара.

* СБ УН изгласао је Резолуцију 1019 којом се од Хрватске тражи да престане да крши људска права у РС Крајини, а од Срба у БиХ да се одмах ослободе лица несрпске националности задржана у региону Сребрнице и Бања Луке и да представницима хуманитарних организација дозволе контакт с тим лицима.

* У Београду Потпарол УН Сузан Мануел пренијела је забринутост УН због тешке ситуације у којој се налазе преостали Срби у РС Крајини. У посљедње вријеме хрватска Влада спријечава рад хуманитарних мисија на том терену, а хрватске болнице одбијају да приме Србе, рекла је Мануел, која је процијенила да је на подручју Баније и Кордуна остало око 800 Срба, чије преживљавање искључиво зависи од УН.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.