D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 16.01.2023, Nacionalistički govor mržnje na Kordunu [Video]

Na groblju u Perni razbijena je mramorna ploča kojom su stanovnici obilježili grobnicu 365 ubijenih boraca NOR-a i umrlih od tifusa, na Đanković brdu “badnjak” s HOS-ovim obilježjima, a u Topuskom grafit “Ubi Srbina”

Usamo petnaestak dana vandalski čin na groblju u Pernoj i nekoliko zlosutnih poruka u Topuskom, namijenjenih prvenstveno pripadnicima srpske nacionalne manjine, uznemirilo je stanovnike ovog kraja.

Nekoliko dana prije pravoslavnog Božića, na Đanković brdu, na padinama Petrove gore, nedaleko od groblja, u tlo je ubodena velika grabova grana, koja bi najvjerovatnije trebala imitirati Badnjak, okićena HOS-ovim znamenjem i zlogukom ustaškom porukom “Za dom spremni”. O svemu je obaviještena policija, poslikali su “badnjak”, napravili uviđaj, a potom uklonili zlosutnu instalaciju. Za nepoznatim počiniteljima još tragaju.

Dok još nije utihnula priča i komentari o grabovoj grani na Đanković brdu, u samom centru Topuskog, na turističkom putokazu koji označava pravoslavnu crkvu Sv. Nikole, netko je napisao poruku “Ubi Srbina” koja je u dobroj mjeri uznemirila Topušćane, stanovnike najvećeg turističkog centra u Sisačko-moslavačkoj županiji, gradića koji inače ne bilježi slične ekscese. Iako je nepismeni vitez domoljub izostavio slovo “j”, poruka je više nego jasna. Uznemirila je i topličkog paroha Milu Ristića, koji je slučaj odmah prijavio policiji. Istraga i o ovom nemilom događaju također je u toku.

Nekoliko dana kasnije na mjesnom groblju u Perni, selu na padinama Petrove gore, na predjelu Kaluđerac, razbijena je mramorna ploča podignuta 1975. godine kojom su stanovnici ovog kraja obilježili mjesto gdje je sahranjeno 365 ubijenih boraca NOB-a i umrlih od tifusa.

Do devastiranog spomenika odveo nas je Mile Roknić (63), predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Topuskom iz Perne, koji je prvi uočio oštećen spomenik.

- Krajem prošlog tjedna prolazio sam šumskom cestom kraj groblja i odmah uočio da je spomen ploča razbijena. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Pa tko je i zašto išao uništavati ovo spomen obilježje ispod kojega su kosti 365 poginulih partizana i bolesnika zaraženih tifusom koje tu netaknuto stoji 47 godina. Sve je to duboko u šumi Petrove gore, a mi mještani znali smo, kad posjećujemo groblje, zastati i kod ovog obilježja prisjetiti se poginulih za našu slobodu i položiti cvijeće. Nikako ne mogu razumjeti zašto je to mjesto oskrnavljeno. Pa mi ovdje, Hrvati i Srbi, živimo u dobrim odnosima od davnina. Mnogo je miješanih brakova, mnogo sklopljenih kumstava i prijateljstava, jedan i drugi Uskrs i Božić zajedno smo proslavljali, a bome proslavljamo i danas. Rat nas je neko vrijeme razdvojio, ali, prošlo je već više od 30 godina, ponovo živimo zajedno i dijelimo dobro i zlo. Odgovorni za zločine, s jedne i druge strane, trebaju odgovarati za svoja nedjela, a mi ostali trebamo živjeti u miru i slozi – razmišlja Mile Roknić.

Fotografirao je devastirano spomen obilježja i o tome obavijestio policiju u Vrginmostu čiji su djelatnici vrlo brzo stigli na lice mjesta, pregledali ga i pozvali kolege iz odjela kriminalističke službe koji su napravili uviđaj. Utvrđeno ja da je spomen ploča uništena sa tridesetak udaraca s nepoznatim predmetom, a dijelovi su razbacani naokolo.

Uništavanje spomen ploče poginulim i umrlim borcima NOB-a u Drugom svjetskom ratu posebno je iznenadila i rastužila Boru Rkmana, predsjednika Izvršnog odbora SDSS-a, koji je rodom iz ovog kraja i vrlo dobro je upoznat sa spomenicima i obilježjima iz NOB-a u čijem je održavanju i uređivanju i sam mnogo puta sudjelovao.

- Predio Kaluđerac, nedaleko Suve Perne, zabačeno je mjesto u šumi na Petrovoj gori i nikako mi nije jasno tko je i zašto išao devastirati to obilježje, premda su motivi vrlo jasni. Ranije, odmah po postavljanju, brigu o ovom groblju i spomen ploči vodilo je Lječilište Topusko i tako je bilo sve do posljednjeg rata kada su brigu o groblju preuzeli mještani Perne. Barem jednom godišnje okrče i pokose groblje, a postavili su i ogradu. Prije 7-8 godina groblje je uredilo Srpsko narodno vijeće, par godina iza toga Komunalno Topusko, a 2021. godine Omladinska mreža Hrvatske održala je veliku cjelodnevnu akciju čišćenja groblja i okoliša. Kako je stara drvena ograda dotrajala, postignut je i dogovor između Općine Topusko i SNV-a da se groblje ponovo ogradi kako šumske zvijeri ne bi uništavale grobište. Taj dogovor je upravo trebao saživjeti i evo, dogodilo se ovo. Nemam riječi – razočaran je Boro Rkman.

 

piše Vladimir Jurišić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.