D.I.C. Veritas

RTRS, DIC Veritas, 04.08.2016, Banjaluka: Položeni vijenci na spomenik palim Krajišnicima [Foto]

Na Perduovom groblju, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra  „Veritas“ položeni su vijenci na spomenik Krajišnicima palim na Dinari 24.7.1995. godine. Njihov spomenik jedini je spomenik Krajišnicima u Banjaluci, a njihovo stradanje bilo je uvod u hrvatsku akciju „Oluja“.

Spomenik je podiglo Udruženje „Dalmatinac“, a vijenci su položeni i u sjećanje na sve žrtve rata u Hrvatskoj.

 

Fotografije: DIC „Veritas“ /  Predrag Cupać

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac rekao je da će biti mnogo manifestacija, a da se ovogodišnje obilježavanje stradanja u „Oluji“ od 3. do 7. avgusta odvija pod nazivom „Dani tuge i sjećanja“.

„Ovo je za sada jedino spomen-obilježje stradalim Srbima u ratu sa područja Hrvatske i Republike Srpske Krajine u Banjaluci“, rekao je Štrbac.

Devetorica ljudi prvo su zarobljeni, pa pobijeni 26. jula 1995. godine. „Ubice su ustaše koje su ih dovele na rub provalije i tu ubile pucnjem u glavu i bacile u nju. Pronađeni su 1998. godine i sahranjeni u zajedničku grobnicu na ovom groblju. Sjećanjem na njih, sjećamo se i odajemo poštu za svih 7.268 stradalih Srba u ratu devedestih na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine“, rekao je Štrbac novinarima.

Naveo je da ubice devetorice vojnika nisu procesuirane, ali da se znaju njihovi komandanti, kao i da će „Veritas“ raditi da oni budu izvedeni pred lice pravde.

U podne je za stradale u „Oluji“ služen je parastos u Hramu Svete Trojice u Banjaluci.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.