D.I.C. Veritas

Др Чедомир Антић: ИСКРА КОЈА НЕ ДОЗВОЉАВА МИР КРИВЦИМА И ЗЛИКОВЦИМА

Пролазе године, броје се деценије… Саво Штрбац, хуманитарац, адвокат, бивши окружни судија и секретар владе једине европске државе која је окупирана, пише своје хронике. Тема је различита, али су судбина и наслов слични делу нашег грофа Ђорђа Бранковића, прогнаног срппског депспота, који је почетком 18. века писао своје дело чекајући смрт у далеком граду Хебу.

Пишући о правди, о себи и свом дугу према завичају, отаџбини, прецима, сународницима… Штрбац сведочи о једној земљи и њеном народу. Субина Срба Крајишника одавно је прерасла политику и међудржавне односе, она је постала бреме неправде које тешко оптерећује и оптужује ЕУ, Сједињене Државе и Уједињене нације… Многи се у Хрватској, Немачкој, Британији, Француској, САД, па и у Србији, надају да је нестанак Крајишника и њихова постепена асимилација, некакав оптимални историјски исход због кога је било оправдано чинити зло и бити бездушник.

Људи какав је Саво Штрбац опомињу их да ни нестанак жртве не би поништио злочин.

У давнини, када су настајале модерне нације, народе су око идеје слободе, језика и заједничке прошлости прво окупљали истакнути великани, тек онда би наступило доба „учитеља“… Данас, у време када су европске нације одавно формиране, неколико свакогодишњих књига, вредних људи и упорнних прегалаца одржава искру која не само да не дозвољава мир кривцима и зликовцима, већ омогућава и даље постојање Српске Крајине.

Срби су народ путника и прогнаника. Тако је то од давнине. Народ сеоба, вероватно једини који је у време древне сеобе народа био пошао да се врати у своје старе земље. Народ Црњанског и његовог „великог плавог круга“ у коме је звезда… За такве народе су камен, земља и вода само део појма домовина. Није зато чудо што је управо наш Бранислав Нушић у књизи Деветстопетнаеста о прогонству српског народа Краљевине Србије дао једну од највећих дефиниција отаџбине написавши да је „Отаџбина мисао и вера“. Мисао и веру одржавају данас Саво Штрбац и људи који раде исто што и он. Иако га неки међу њима повремено можда не разумеју, не говоре са њим или му завиде, они су на истом часном послу. Послу који више нема везе са Србима и Српством.

Судбина најбројнијег европског народа прогнаника одавно није питање славе и силе српске државе и ширине њених граница. Ми данас говоримо о правди чије извршење не угрожава никога, а посебно истинске интересе и још мање слободу и достојанство хрватског народа. О мотивима који су политику САД, СР Немачке и Британије окренули против основних права  народа Српске Крајине не вреди овде писати, да би било описано зло потребно је велико филозофско занање и књижевни дар.

Пред читаоцем је још једна година Саве Штрбца. Нашег пријатеља, сабрата, судије, учитеља, народног заштитника и предводника.Та је година била година вредна, не залудна. Пред Вама су текстови који су писани за савременике, али и писма упућена будућности. Због тога овај вредни рад нема само смисао праведничког спашавања сопствене душе, већ и неку дугорочну намену и драгоценост.

Неко ће рећи да је та мисија узалудна и да је реч о борби са ветрењачама. Верујем, ипак да то није тако, из два разлога. Саво Штрбац је, у овом острашћеном и тешком времену националистичких искључивости на свим странама, једини балкански хуманитарац кога познајем који је задржао став непристрасности и објективности. Ако припада једном народу и има одређена уверења, то не значи да је припао онима који покушавају да осакате правду и ставе је у службу себичиних интереса свог народа. Зато оно што Штрбац ради на припада само нашем народу већ читавом свету.

Саво Штрбац ради један наизглед узаудан посао, али можда је то тако са овог нашег површног и псеудорационалног европског стајалишта. Једном давно један Кинез одучио је да прокопа пут кроз планину. Данима је заједно са сином и унуком упорно копао на високој стрмини. После неког времена један од путника пролазника му се подсмехнуо рекавши му да је будала што покушава тако нешто. Кинез је одговорио да је, напротив, будала путник-пролазник сâм, пошто он има унука, унук ће имати унуке, а они своје унуке… Планина за то време нема никога и пут ће једном, кад-тад, бити просечен.

Гроф Ђорђе Бранковић није дочекао своју Србију… Ми у њој живимо.

Срећан рад Саво. Срећан нам рад…

 

Др Милан Гулић: РЕЦЕНЗИЈА РУКОПИСА САВЕ ШТРПЦА ХРОНИКА ПРОГНАНИХ КРАЈИШНИКА V

Грађански рат који је пратио распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије са собом је донио све недаће које оружани сукоби иначе доносе, само у свом најстрашнијем облику јер су га водили дојучерашњи сународници, суграђани, сусељани, сусједи, пријатељи, родбина, браћа. Иако је рат својом најбруталнијом жестином захватио некадашњу централну југословенску републику Босну и Херцеговину, немилосрдном силином је захватио и знатна пространства Хрватске. Разорени градови и села, попаљене куће, узурпирани станови, затрављене њиве, масовне гробнице, обиљежене хумке, убијени, мучени, осакаћени, растурене породице, нетрагом нестали завичаји, кошмари и болна свитања остали су иза туробног ратног периода с краја 20. вијека.

За читаве генерације људи ово су године пакла и страдања, године тешког незаборава. Читави нараштаји су као активни и пасивни учесници остали заробљени између јаве и сна, сјећања и покушаја да наставе живот, између старог краја и нових домова или собичака у колективним центрима. Родни крај тих генерација чинили су простор, вријеме и људи. Људи су се растурили по свим континентима земаљске кугле, вријеме се не може вратити, а простор је и даље тамо – испод оне планине, крај оне ријеке, гдје расте оно цвијеће, гдје људи говоре ‘нако или ‘вако, гдје су гробови предака, гдје је мајка пекла крув испод пеке, гдје је ћаћа знао запјевати, загаламити и одаламити. За многе од тих људи сјећање је једино што им је преостало. Сјећање као богатство које се чува као каква реликвија, као пламичак који не смије згаснути и којег ваља пренијети од предака ка потомцима.

Е то сјећање или цјелокупна култура сјећања дијеле народе који имају само прошлост и (ма какву) садашњост од народа који уз то имају и будућност. Култура сјећања је оно што се мора његовати брижљиво, систематично и свеобухватно. Култура сјећања нити један народ не треба да начини ни бољим ни горим, већ да сачува баш онаквим какав јесте. Нажалост, култура сјећања није јача страна српском народу. Ни данас ни у прошлости. Не његује се брижљиво, систематично и свеобухватно. Остављена је да се њоме баве појединци, завичајна удружења, невладине организације или понека научна установа у земљи која за науку издваја новца тек у нивоу статистичке грешке.

Управо вишегодишњи рад Документационо-информативног центра Веритас и Саве Штрпца представљају запажен покушај да се од заборава отргне страдање српског народа на подручју Хрватске током грађанског рата 1991–1995, али и у пораћу. Ни Веритас ни Саво Штрбац не покушавају да пишу историју, остављају они тај посао другима, стручнијима, али настоје да педантно попишу страдале Србе, да реконструишу начине њиховог страдања, да понекад упру прстом у одговорне, прате суђења за ратне злочине, која су, нажалост, углавном дио бесомучне кампање хрватског правосуђа против осумњичених Срба.

Низ ауторских текстова, осврта, реаговања Саве Штрпца у штампаним медијима у Србије уобличен је у књигу која се налази пред Вама. Као и претходне, и ова, пета књига из, сада већ можемо рећи, едиције Хроника прогнаних Крајишника представља један камичак у сложеном мозаику званом култура сјећања српског народа у цијелости, а посебно српског народа са простора Хрватске. Осврти на поједина питања из односа Србије и Хрватске, испреплетани са описом догађаја у којима је и сам аутор учествовао и причом о ратним злочинима почињеним над Србима (којима се Веритас као организација и Штрбац као оснивач и предводник стручно баве), чине ову књигу.

Ишчитавајући текстове које је обухватила ова књига читалац ће се моћи подсјетити нечега што је и сам знао, али о томе одавно нико није причао (опет та култура сјећања!), научити понешто, измијењати неколико осјећања (згражавање, бијес, туга, праћена можда и којом сузом итд), али никако му неће бити досадно.

Од нарочитог значаја су текстови о злочинима над Србима у Бјеловару, Госпићу, Мркоњић Граду, Паулин Двору и другим мјестима. Прича о тим грозморним догађајима у наведеним градовима и селима је управо онај терен на којем је Штрбац најсигурнији и о којем толико појединости зна. Квалитету рукописа доприноси и његов несумњиви списатељски дар, можда и неочекиван (стереотипно гледано) за једног правника. Због свега наведеног пета по реду Хроника прогнаних Крајишника представља штиво које није намијењено само прогнанима Крајишницима, већ свима које занимају сложени догађаји који су ушли у сферу историјског проучавања, али чији рецидиви и даље заокупљају људе на овим нашим измученим просторима.

 

 

Knjigu možete naručiti slanjem zahtjeva na jedan od načina:

telefaksom: 011/323-6486
e-poštom: office@veritas.org.rs

redovnom poštom: D.I.C. Veritas, Dečanska 8,
11000 Beograd, Srbija